Uit onderzoek is gebleken dat de hulpverlening bij huiselijk geweld in 50% van de gevallen niet leidt tot het duurzaam verbreken van psychische en relationeel schadelijke patronen. Met andere woorden, het geweld is niet gestopt. Deze alarmerende cijfers waren de drijfveer voor de Sociale Academie Utrecht, waaronder Charlotte van Besouw, om een PostHBO-opleiding te ontwikkelen die de professional schoolt in het ondersteunen van het slachtoffer én handvatten geeft om het patroon ook echt te doorbreken.
Weblog
Deel 4: ‘Omdat ik het fijn had, werd ik gestraft!’
In deze nieuwe, ogenschijnlijk alledaagse situatie wordt Deni genoodzaakt haar normale, menselijke behoefte aan warm en veilig contact verborgen te houden voor haar vader. Hij wordt jaloers als hij merkt dat ze fijne ervaringen hiermee heeft, en straft haar hierom. Om nog iets van haar eigenheid te behouden, moet Deni wel ondergronds gaan.
Lees verder “Deel 4: ‘Omdat ik het fijn had, werd ik gestraft!’”
‘Uit de Put’ met Lotte Kok en Jeannette Schasfoort
Lotte Kok, een getalenteerde auteur lanceerde onlangs haar derde boek ‘Wat liefde kan doen’. In dit boek legt ze zonder ook maar iets onder het tapijt te vegen uit wat een relatie met iemand die je emotioneel en psychisch mishandelt met je kan doen. Hoe ze zelf in zo’n acht maanden tijd gereduceerd werd tot een schim van zichzelf. In haar zoektocht naar wat er nu aan de hand was, kwam ze in aanraking met Het Verdwenen Zelf en vond ze de antwoorden die ze zocht. Jeannette Schasfoort, inhoudsdeskundige van onze stichting, gaat met Lotte in gesprek over haar toxische relatie, de ontdekking, het herstelproces en natuurlijk over de lancering van haar nieuwe boek.
Lees verder “‘Uit de Put’ met Lotte Kok en Jeannette Schasfoort”
Lotte vertelt met haar boek haar verhaal en dat van duizenden slachtoffers
“Vier jaar lang heb ik intens van iemand gehouden, die me daarna kalmpjes de grond in heeft gewerkt. Wat kún je daarmee? Wat is de silver lining? Het enige wat ik kan verzinnen en het enige wat me staande houdt, is dat ik denk: misschien kan ik bijdragen aan de bekendheid van dit misbruik?”
Lees verder “Lotte vertelt met haar boek haar verhaal en dat van duizenden slachtoffers”
Deel 3: Stiefvaders Sadistische Wil is Wet
In deze derde aflevering van onze blogreeks verkennen we de diepere psychologische effecten van dwingende controle door (stief)ouders, zoals ervaren door Deni, een jong meisje gevangen in een web van manipulatie en angst.
“Gedwongen Kijken naar Horrorfilms”
Deel 2 uit Herkenbare Huis-, Tuin- en Keuken situaties
Deze reeks is bedoeld om inzicht te geven in de destructieve, eenzijdige dynamiek van dwingende controle. Jonge slachtoffers kunnen niets anders dan ‘ondergaan’, wat Deni in haar getuigenis pijnlijk blootlegt.
Het doel is om bewustzijn te creëren en professionals aan te moedigen om de signalen te herkennen en slachtoffers te ondersteunen bij het vinden van hulp. Laten we samen deze verborgen vorm van geweld aan het licht brengen en een verschil maken in het leven van degenen die eronder lijden.
Blogreeks: Herkenbare Huis-, Tuin- en Keuken situaties (1/5)
In onze nieuwe blogreeks belichten we alledaagse situaties die schijnbaar onschuldig lijken, maar voor slachtoffers van dwingende controle en psychisch geweld een dagelijkse realiteit van onderdrukking en angst vormen. Deze getuigenissen bieden een kijkje in de vaak verborgen wereld van huiselijk geweld, waar de controle zich uitstrekt tot de meest basale aspecten van het dagelijks leven.
Lees verder “Blogreeks: Herkenbare Huis-, Tuin- en Keuken situaties (1/5)”
De roze olifant
Dit is een gastblog van maatschappelijk werker Geike
Een paar jaar geleden leerde ik het Verdwenen Zelf kennen toen ik mij wilde verdiepen in wat emotioneel, psychisch en ook financieel geweld met mensen doet. Ik had al een tijdje een hele fijne relatie met een bijzondere vrouw en moeder van drie kinderen. Als alleenstaande, werkende moeder was het voor haar vaak puzzelen in het leven. Kinderen op tijd op school en bij hun buitenschoolse activiteiten krijgen, speelafspraakjes en opvang regelen bij ziekte van kinderen of juffen.
Waarom ging je niet weg?
Professionals die de toxische dynamiek van een psychisch gewelddadige relatie beter willen leren begrijpen en herkennen attenderen wij graag op deze heldere blog van Benthe, die gepubliceerd werd op GGZ.nl. De blog opent met de misschien wel meest gestelde vraag aan iemand die maanden, jaren of soms decennia lang heeft vastgezeten in een toxische relatie ‘Waarom ging je niet weg’.
Meer bewustwording van het laatste taboe in Nederland: steun ons project!
De impact van emotionele en psychische mishandeling krijgt steeds meer aandacht en dat is ontzettend belangrijk. De cijfers liegen er niet om, 1 op de 7 personen krijgt hiermee te maken. We zijn er trots op dat we al meer dan tien jaar investeren in het op de kaart zetten van emotionele en psychische mishandeling en dat we slachtoffers en professionals concrete ondersteuning bieden. Maar er is meer nodig.
Lees verder “Meer bewustwording van het laatste taboe in Nederland: steun ons project!”