Training voor professionals

Het wordt steeds bekender hoe groot de impact van emotionele en psychische mishandeling is (coercive control) en hoeveel mensen er slachtoffer van worden. Wanneer je als professional veel met mensen werkt, is er een grote kans dat je direct of indirect te maken krijgt met narcisme of psychopathie. Daarom bieden wij al meer dan zes jaar een live training voor professionals aan.

Naast inzicht in de impact van deze vorm van geweld op de verschillende soorten relaties is ook inzicht in je eigen rol als professional van belang. Professionals die in hun werk met destructieve relaties te maken hebben, bevinden zich in een kwetsbare positie. Door de subtiele en manipulatieve gedragspatronen van de dader kunnen ze in de dynamiek ingetrokken worden, waardoor ze hun autonome positie kunnen kwijtraken. Hierom is het cruciaal om de impact voor jezelf te leren herkennen en jouw autonomie en veiligheid te waarborgen.

Kennis van het gedrag van daders is onontbeerlijk om de dynamiek binnen destructieve relaties op de juiste manier te kunnen duiden. Door deze training leer je de dynamiek herkennen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je deelgenoot gemaakt wordt. In deze training leer je ook hoe je het slachtoffer kan ondersteunen. Je krijgt handvatten om als professional jezelf en cliënten de nodige veilige basis te bieden.

Inhoud

Deze actieve training bestaat uit een deel theorie, maar er is vooral veel ruimte voor dialoog, oefeningen en casuïstiek die je zelf vooraf in kunt brengen. Je gaat aan de slag met gerichte oefeningen waarbij inzichtelijk wordt hoe het voor slachtoffers is om met iemand met narcisme of psychopathie te maken te hebben. Daarnaast zijn er o.a. oefeningen die leren hoe je het beste om kunt gaan met mensen die narcisme of psychopathie hebben. Er wordt aandacht besteed aan:

  • het gedrag dat bij narcisme of psychopathie hoort
  • het fenomeen coercive control (dwingende controle)
  • Inzicht in de gevolgen voor de omgeving; wat kun je doen voor het slachtoffer
  • De gevolgen voor jou als professional
  • Begrippen zoals gehechtheid, mentaliseren en spiegelen
  • Bewustzijn van je eigen emoties en de invloed van deze emoties in de relatie met diegene met de persoonlijkheidsstoornis (overdracht/tegenoverdracht)
  • Het kunnen inzetten van deze emoties als gereedschap in de relatie met de ander
  • Communiceren met iemand die narcistisch gedrag vertoont, handvatten en vaardigheden
  • Wat moet je wel doen, en wat kun je beter laten (do’s and dont’s)?
  • Casuïstiek

Doelgroep

Professionals, zoals therapeuten en coaches, gezondheidszorgprofessionals (GGD, huisartsen, POH-GGZ), mediators, docenten, advocaten etc. De groep zal bestaan uit maximaal 14 personen.

De trainers

Richèlle Hodiamont is psycholoog en integratief therapeut. Ze heeft jarenlang in een ‘blijf van m’n lijf’ huis gewerkt en heeft daardoor ook veel kennis van huiselijk geweld, stalking en de impact hiervan.

Katja Witsenburg is kindertherapeut, psychosociaal therapeut en EMDR master practitioner. Ze heeft jarenlange ervaring met diverse gezinssystemen en samenstellingen en met de effecten van narcisme hierin. Daarnaast verzorgt ze diverse trainingen over opbouwen van zelfvertrouwen en het opbouwen van therapeutische vaardigheden.

Annemieke Blom is therapeut en heeft een praktijk gespecialiseerd in de gevolgen van narcistische mishandeling. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring met complexe gezinssystemen in de GGZ, verslavingszorg en binnen de jeugdhulpverlening als gezinstherapeut. Ze is tevens opgeleid tot yoga- en mindfulness docent.

Alle trainers verzorgen diverse workshops vanuit Het verdwenen zelf en maken deel uit van ons netwerk van gespecialiseerde coaches en therapeuten.

Voorkennis

Het boek “Je leven in eigen hand” door Iris Koops. Dit boek maakt deel uit van het workshopmateriaal en wordt vooraf opgestuurd.

Accreditatie

De workshop is geaccrediteerd door de SKB in de categorie SKB-F met 28 SBU’s / 1EC logo SKB
De workshop is geaccrediteerd door de POH-GGZ. Er zijn zes studiepunten toegekend. logo POH-GGZ

Aanmelden, tijden en prijs

Op dit moment is er nog geen nieuwe datum en plaats bekend; we zijn een datum voor het voorjaar ’22 aan het inplannen.

Inschrijven kan via het inschrijfformulier op deze website.
De training duurt van 10:00 – 16:30. De kosten bedragen € 240,- exclusief 21% BTW, dit is inclusief boek, koffie, thee en lunch. Casuïstiek kan vooraf worden ingediend. Ben je professional, heb je interesse maar ben je verhinderd op de geplande data of zijn er even geen data gepland, stuur ons dan een bericht via het contactformulier, dan krijg je een uitnodiging zodra we een nieuwe datum hebben.