Training voor jeugd- en gezinsprofessionals

Psychische en persoonlijkheidsproblematiek bij één of beide ouders is een hoofdoorzaak van complexe scheidingen, zo blijkt uit onderzoek. Deze verdiepende training over narcisme en psychopathie geeft de jeugdprofessional handvatten om beter inzicht te krijgen in en om te gaan met de complexe scheiding waarin deze persoonlijkheidsproblematiek een rol speelt. Hierdoor krijg je meer overzicht en minder handelingsverlegenheid.

Wanneer je als jeugd- of gezinsprofessional veel met mensen werkt, is er een grote kans dat je direct of indirect te maken krijgt met narcisme of psychopathie. Door de aard van de stoornis is het vaak niet meteen zichtbaar waar je mee te maken hebt. Cliënten met deze pathologie leggen de verantwoordelijkheid buiten zichzelf en manipuleren personen in hun omgeving. Het is belangrijk dat je de kenmerken tijdig signaleert. Allereerst om zelf niet in het narcistische net verward te raken, maar ook om de omgeving veiligheid te kunnen bieden en het belang van het kind te kunnen waarborgen.

We bieden een actieve training aan die bestaat uit zowel theorie als dialoog, ervaren, oefeningen en casuïstiek. Vragen en casuïstiek kunnen natuurlijk vooraf worden ingebracht. Je gaat aan de slag met gerichte oefeningen waarbij inzichtelijk wordt hoe het voor betrokkenen is om met iemand met narcisme of psychopathie te maken te hebben. Daarnaast leer je hoe je het systeem kan begeleiden in de omgang met de persoon met deze persoonlijkheidsstoornis.

Inhoud

In de training wordt aandacht besteed aan:

 • (Her)kennen van de persoonlijkheids­stoornissen narcisme en psychopathie
 • (Her)kennen signalen emotionele mishandeling bij ouders én kinderen
 • De narcistische dynamiek
 • Het handelen kunnen afstemmen op de fase van het herstelproces van slachtoffers
 • Gevolgen narcistische mishandeling voor het kind en de ouder
 • Ouderverstoting / PAS
 • Communiceren met iemand die narcistisch gedrag vertoont
 • Overdracht en tegenoverdracht
 • Handvatten en vaardigheden voor de hulpverlener in contact met een narcist/psychopaat
 • Veiligheidsafwegingen
 • Juridische mogelijkheden
 • Passende hulp
 • Casuïstiek

Doelgroep

Jeugdprofessionals, waaronder Veilig Thuis, de Raden voor de Kinderbescherming, de Jeugdbescherming, de sociale wijkteams, de zorgaanbieders, ambulante hulpverleners in gezinnen etcetera, maar ook kindertherapeuten, speltherapeuten en alle therapeuten en zorgaanbieders die met of voor kinderen werken.
De groep zal bestaan uit maximaal 14 personen.

Ervaringen deelnemers training

Ik vind het een must voor iedere jeugd- en gezinsprofessional om deze training te volgen. Je kunt het volgens mij pas zien, als je het zelf hebt meegemaakt of wanneer je uit deze training de rode vlaggen hebt leren (her)kennen.

Heldere en gestructureerde training. De trainers hebben duidelijk veel kennis van zaken en dat voel je ook.

Zeer waardevol. Hopelijk komt er steeds meer bekendheid over psychisch geweld in Nederland. Dat iedereen het meer gaat herkennen en zichzelf zo beter uit die gevechtsring kan houden.

Veel nieuwe kennis opgedaan en inzichten, leuke afwisseling dat het ook interactief is en we ervaringen kunnen delen.

Bij een complexe scheiding beticht de ene ouder de ander vaak van narcisme (en de ander beticht die ouder van borderline). Van deze training geleerd dat ik dit niet als vanzelfsprekend naast mij neer moet leggen. Blijven onderzoeken of er een kern van waarheid in zit.

Trainers

De trainers verzorgen diverse workshops vanuit het Verdwenen Zelf en maken deel uit van ons netwerk van gespecialiseerde coaches en therapeuten. De trainers zijn ervaringsdeskundig.

Annemieke Blom is therapeut en heeft een praktijk gespecialiseerd in de gevolgen van narcistische mishandeling. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring met complexe gezinssystemen in de GGZ, verslavingszorg en binnen de jeugdhulpverlening als gezinstherapeut. Ze is tevens opgeleid tot yoga- en mindfulness docent.

Richèlle Hodiamont is psycholoog en integratief therapeut. Ze heeft jarenlang in een ‘blijf van m’n lijf’ huis gewerkt en heeft daardoor ook veel kennis van huiselijk geweld, stalking en de impact hiervan.

Katja Witsenburg is kindertherapeut, psychosociaal therapeut en EMDR master practitioner. Ze heeft jarenlange ervaring met diverse gezinssystemen en samenstellingen en met de effecten van narcisme hierin. Daarnaast verzorgt ze diverse trainingen over opbouwen van zelfvertrouwen en het opbouwen van therapeutische vaardigheden.

Voorkennis

Het boek “Je leven in eigen hand” door Iris Koops. Dit boek maakt deel uit van het trainingsmateriaal en wordt vooraf opgestuurd. Wij adviseren om het boek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ ook te lezen om het maximale uit de training te halen.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd door het SKJ onder nummer SKJ204808. De deelnemer ontvangt 9 studiepunten.

Aanmelden, tijden en prijs

De volgende datum is ingepland:

 • dinsdag 15 november 2022 in Bilthoven

Inschrijven kan via het inschrijfformulier op deze website.
De training duurt van 10:00 – 16:00. De kosten bedragen € 240,- exclusief 21% BTW, dit is inclusief boek, koffie, thee en lunch. Casuïstiek kan vooraf worden ingediend. Ben je professional, heb je interesse maar ben je verhinderd op bovenstaande data, stuur ons dan een bericht via het contactformulier, dan krijg je een uitnodiging zodra we een nieuwe datum hebben.