Terugblik 2020 en nieuwjaarswens

Om te beginnen willen we jullie fijne feestdagen wensen en een gelukkig nieuwjaar! Dat 2021 een rustiger en stabieler jaar mag worden. Want de Coronacrisis kwam er dit jaar nog eens bij voor veel slachtoffers, die vaak al hun handen vol hebben aan het dagelijks leven. Zeker als er sprake is (geweest) van emotionele en psychische mishandeling is het leven op zich al ingewikkeld genoeg. Ook voor professionals was 2020 een uitdaging. Het bereiken van cliënten en collega’s via beeldbellen vergde voor iedereen de nodige aanpassingen, ook voor ons.

Dan de terugblik op 2020 van het Verdwenen Zelf. Er waren hoogte- en dieptepunten. Vooral onze workshops stonden onder druk  door de (noodzakelijke) maatregelen van de overheid. Door de lockdown begin maart moesten we helaas de workshops en trainingen tot juni annuleren. Na deze periode konden ze in aangepaste vorm hervat worden, maar bij elke wijziging in de regels dit jaar, en dat gebeurde best vaak, was het weer even spannend. Kan het doorgaan? Met hoeveel deelnemers? Is de ruimte wel Corona-proof? Zijn alle deelnemers in staat om te komen? Het heeft ons handen vol werk en de nodige hoofdbrekens gekost. Gelukkig bleven we zelf gezond, maar het was vaak een puzzel.

We vonden het essentieel dat de workshops zo mogelijk door konden gaan. Voor slachtoffers betekenen de workshops veel: de herkenning en erkenning, het warme gevoel van lotgenotencontact en er niet alleen voor staan. Belangrijk om te noemen, want het was een jaar van geïsoleerd zijn en dat gevoel is niet prettig voor slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling. Zij weten maar al te goed waar dat gevoel van isolatie toe kan leiden. Voor professionals zijn onze trainingen belangrijk: er is steeds meer belangstelling voor emotionele en psychische mishandeling en dus interesse in kennis en handelingsperspectief.

Ook dit jaar schreven verschillende ervaringsdeskundigen een blog op onze site voor slachtoffers en er staan al een aantal ‘in de wacht’ voor het nieuwe jaar. Deze blogs zijn voor slachtoffers belangrijk. Het zijn getuigenissen die door merg en been kunnen gaan. Als zijn ze soms confronterend, ze bieden slachtoffers opluchting, herkenning en de hoop dat herstel mogelijk is. Vele ervaringsdeskundigen bestelden de boeken van Iris Koops en gaven ons terug hoeveel ze hieraan hebben, omdat de boeken echt verdieping en gerichte steun bieden op de vele onderwerpen die ervaringsdeskundigen bezig houden.

Ook professionals bestellen de boeken van Iris Koops steeds vaker. Het eerste boek is een werkboek voor cliënten en steeds meer behandelaren gebruiken dit boek bij de begeleiding van cliënten die emotionele en psychische mishandeling hebben meegemaakt. Professionals verwijzen vaker slachtoffers naar de boeken en willen dan zelf ook een exemplaar. Het tweede boek biedt zowel ervaringsdeskundigen als professionals verdiepende kennis over waar en hoe emotionele mishandeling voorkomt in de samenleving (in organisaties, gezinnen, op het werk etc.), de specifieke rol van narcisme en wat helpt in de behandeling van complex trauma. Ook gaat dit boek uitgebreid in op de mogelijkheden tot herstel.

Wij schrijven zelf ook met regelmaat blogs om jullie op de hoogte te houden over belangrijke ontwikkelingen rond emotionele en psychische mishandeling. Ook dit jaar kregen we weer veel reacties op alle blogs en pagina’s van onze websites en op Facebook en LinkedIn. Sommige van onze LinkedIn berichten kregen veel aandacht en het aantal volgers stijgt gestaag. Relevant onderzoek naar vechtscheidingen, nieuwsberichten over trauma en (voorlichting)filmpjes over coercive control (‘dwingende controle’ of intiem geweld) vonden gretig aftrek.

Het secretariaat had het druk; we hebben vele vragen, reacties en verzoeken beantwoord die dagelijks bij ons binnenkomen. We kregen van professionals uitnodigingen voor lezingen en trainingen en vragen over ons aanbod voor cliënten. Dit jaar stond in het teken van het bereiken van professionals. Deze website en de LinkedIn pagina voor professionals gingen begin dit jaar de lucht in. Vooral sinds de zomer trekken deze veel aandacht. Dit is belangrijk, omdat de impact van emotionele en psychische mishandeling vaak nog onvoldoende herkend wordt.

Dit jaar hebben we een stichting opgericht, zodat we ook donaties en subsidies kunnen ontvangen, een geheel nieuwe wending voor ons als organisatie. Iris en Tako hebben met Tweede Kamerleden gesproken, die onze bevindingen hebben meegenomen in een consultatienota die in de Tweede Kamer besproken zal worden. We spraken sowieso veel nieuwe organisaties en professionals (teveel om hier op een rijtje te zetten) over de noodzaak van het (h)erkennen van emotionele en psychische mishandeling. Nuttige en inspirerende contacten waar we nog veel aan hopen te hebben.

We organiseerden trainingen aan individuele professionals en teams van professionals. We hebben (online) lezingen gegeven bij verschillende organisaties. We schreven artikelen die we gepubliceerd kregen in vakbladen. Iris heeft het script geschreven voor, en intensief meegewerkt aan de film “Zij lijkt het probleem te zijn”, waar inmiddels veel ervaringsdeskundigen en professionals naar gekeken hebben. Tako verzorgde de promotie en zat het première-programma voor. Onze inbox stroomde vol met positieve reacties van ervaringsdeskundigen en professionals. Hartverwarmend en het tekent de latente behoefte aan kennis over dit onderwerp.

Achter de schermen gebeurde van alles. Bijvoorbeeld: een nieuwe server installeren voor de websites, een nieuw betaalsysteem voor de workshops en een doneerknop installeren. Vrijwilligers en betrokken professionals dienden zich aan en deden projecten voor ons, zeer waardevol. We zijn lopende dit jaar ook bezig geweest met projecten, interviews en artikelen die in 2021 hopelijk mooie resultaten gaan opleveren.

Kortom: we hebben hobbels genomen en nieuwe paden bewandeld. Als kleine organisatie is het vaak hard werken. Tijd voor wat welverdiende rust in deze Kerstvakantie! Het nieuwe jaar? Plannen genoeg. Maar we hopen vooral dat we weer veel slachtoffers concreet kunnen ondersteunen in hun herstel. Dat is en blijft het belangrijkste wat we doen. We hopen daarnaast dat emotionele en psychische mishandeling nog meer op de professionele kaart komt in Nederland. Want dat is nog steeds hard nodig. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij.

Ten slotte geven we hier de top vijf van onze meest gelezen artikelen van dit jaar. Heb jij ze nog niet gelezen? Misschien leuk om dit alsnog te doen:

  1. Emotionele en psychische mishandeling: ongekend, onbekend en onbegrepen (GGZ Totaal)
    https://professionals.verdwenenzelf.org/2020/emotionele-en-psychische-mishandeling-ongekend-onbekend-en-onbegrepen/
  2. ‘Maak psychische mishandeling daadwerkelijk strafbaar’ (Trouw)
    https://professionals.verdwenenzelf.org/2020/opinieartikel-trouw/
  3. ‘Ik wil niet negatief zijn over mijn man’ (GGZ Totaal)
    https://professionals.verdwenenzelf.org/2020/ik-wil-niet-negatief-zijn-over-mijn-man/
  4. Spiraal van geweld, chaos en onkunde (Joop)
    https://professionals.verdwenenzelf.org/2020/spiraal-van-geweld-chaos-en-onkunde/
  5. Psychische mishandeling niet strafbaar, Nederland blijft achter (Sozio)
    https://professionals.verdwenenzelf.org/2020/psychische-mishandeling-niet-strafbaar-nederland-blijft-achter/

Iedereen goede weken gewenst en tot in het nieuwe jaar!

Tako, Mark en Iris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *