Steeds meer professionals en ervaringsdeskundigen bereikt

We krijgen als stichting steeds vaker het verzoek om lezingen of trainingen te geven. Emotionele en psychische mishandeling is nog zo weinig bekend en vaak nog zo onbegrepen, dat ons aanbod meestal een ‘eerste kennismaking’ is voor professionals. Ook ervaringsdeskundigen zitten vaak nog vol vragen. Het is echt belangrijk en nuttig om dit te doen gezien de grote aantallen slachtoffers en de ernst van alle problemen die slachtoffers hebben, zoals wij in dit eerdere artikel uiteen hebben gezet.

De aanleiding voor een aanvraag is verschillend: dat kan de film “Zij lijkt het probleem te zijn” zijn of één van onze artikelen in de media. Professionals of ervaringsdeskundigen die ons al kennen nemen soms het initiatief om ook hun teams of organisaties kennis te laten maken met dit onderwerp. Wat de aanleiding ook is, we gaan hier graag op in. Her en der zaten de Corona-maatregelen ons in de weg, maar toch hebben we de afgelopen tijd een aantal online maatwerklezingen en -trainingen kunnen geven.

Ervaringsdeskundigen

In oktober vorig jaar mochten we een online lezing verzorgen voor het netwerk van ervaringsdeskundige medewerkers bij de Belastingdienst genaamd ‘Vier de verschillen’. Circa 80 medewerkers met allerlei psychische kwetsbaarheden logden in. Met vragen over hun eigen privésituatie, over psychisch geweld op de werkvloer, over de negatieve rol van (zelf)stigma en al die andere onderwerpen die ervaringsdeskundigen tegen kunnen komen. De lezing smaakte naar meer voor de deelnemers. Een aantal van hen hebben zich ingeschreven voor onze online workshop voor slachtoffers.

Op 1 april jl. gaven we een online college voor het Amsterdamse Netwerk Ervaringskennis (ANE). In het netwerk zijn ambtenaren van gemeente Amsterdam, verschillende sociale professionals en ervaringsdeskundigen actief. Ook in deze lezing viel op hoeveel vragen er nog zijn over emotionele en psychische mishandeling. Wat kan je er aan doen? Waar kan je hulp krijgen? Of hoe kan je iets doen tegen een vechtscheiding waar je onvrijwillig in terecht bent gekomen? Daarom bracht ik o.a. de boeken van Iris onder de aandacht, die op zoveel vragen een antwoord bieden. Je kan de lezing bekijken op YouTube (de lezing start op 7:30 minuut).

Professionals

In september vorig jaar hebben twee trainers een training gegeven aan een Veilig Thuis team van 18 medewerkers in het zuiden van het land. Het was voor het eerst dat we specifiek een Veilig Thuis team trainden. Zij krijgen veel meldingen binnen waar psychisch geweld een rol speelt. Juist zij moeten kunnen inschatten wat er nu echt aan de hand is, onder een hoge tijd- en werkdruk. Naast vragen, kregen veel van de medewerkers een beter inzicht in hoe ze oude zaken beter hadden kunnen oppakken en hoe ze voortaan beter slachtoffers kunnen ondersteunen. Heel waardevol dus.

In maart van dit jaar gaf één van onze trainers een interactieve lezing over psychisch geweld (coercive control oftewel dwingende controle) aan circa 30 medewerkers van een sociaal wijkteam van een gemeente in het midden van het land. Een ‘zaal’ met jeugdprofessionals, maatschappelijk werkers en wijkagenten die de eerste kennis en handvatten meekregen over psychisch geweld. Ook hier viel op dat ze met een andere bril gingen kijken naar de huiselijk geweldzaken waarmee ze te maken krijgen. Een aantal gaat ook onze (nieuwe) online training voor professionals volgen.

Een zelfde soort lezing gaf deze trainer ook voor een groep van ongeveer twintig aandachtfunctionarissen huiselijk geweld van sociale wijkorganisaties in Amsterdam-West. De film “Zij lijkt het probleem te zijn” was aanbevolen ter voorbereiding van de lezing. Professionals gaven ons mee dat ze echt schrikken van zowel de ernst van de problematiek, als van de hoge aantallen slachtoffers die Nederland kent. Dat is kennis die veel professionals nog ontberen. Het is vaak het begin van een verandering in hoe professionals denken over dit thema. De betrokkenheid was hoog in de lezing en er kwamen ook veel vragen.

Een aantal nieuwe maatwerklezingen en -trainingen staan al weer op de planning voor in en na de zomer. Ken je een professional of ervaringsdeskundige bij een organisatie die meer wil weten over psychisch geweld? Vraag hen of ze een lezing of training op maat willen en neem contact met ons op. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan het op de kaart zetten van emotionele en psychische mishandeling in Nederland.

Wil je ook een maatwerklezing of -training voor je organisatie of meer informatie hierover? Stel dan je vraag of geef ons mee wat je wil via de contactpagina voor professionals. Onze eerdere opdrachtgevers vindt je op deze pagina.

2 gedachten aan “Steeds meer professionals en ervaringsdeskundigen bereikt”

  1. Goedemiddag,
    Ik wil graag een webinar of online lezing organiseren voor een groep van aandachtsfunctionarissen.
    Doel ; bewustwording gericht op het onderwerp psychische en emotionele mishandeling.

    Is het mogelijk om informatie te krijgen over mogelijkheden, kosten e.d. ?
    Ik hoor graag van u terug,
    Karin Sesink,
    Coördinator regionale aanpak kindermishandeling.

    1. Beste Karin,
      Dat is uiteraard mogelijk, we nemen contact met je op.
      Hartelijke groet,
      Tako

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *