De website GGZ Totaal heeft een blog gepubliceerd van ervaringsdeskundige Wies in hun maandelijkse E-magazine. Wies getuigt hierin over de destructieve relatie waar ze in zat en hoe ze zich uit die relatie heeft weten te ontworstelen. Ze schreef haar blog naar aanleiding van het kijken naar de educatieve film “Zij lijkt het probleem te zijn”, waaraan het Verdwenen Zelf intensief heeft meegewerkt.”Deze documentaire toont exact hoe een destructieve relatie zich ontwikkelt”.
Wies: “De boosheid, de agressie en de onveiligheid, het zit er allemaal in, in deze prachtige documentaire. Ook de adviezen naderhand zijn zeer waardevol. Had ik toen maar geweten dat het kansloos is om samen met je ex een relatie-communicatie training te gaan doen.” Haar blog was eerder bij ons op de blogpagina te lezen.
De film is goed bekeken en maakte indruk op zowel professionals als ervaringsdeskundigen. Hieronder lees je nog enkele reacties:
“Ik heb de film gezien en die was zo ongelooflijk raak. Ook al sloeg het besef dat ik in een destructieve relatie zit in als een bom, ik begrijp mezelf nu ineens. Die eeuwige twijfel aan alles, de malende gedachtes, ik weet nu waardoor het komt. En dat is me alles waard.”
“Ook de voor- en nabeschouwing en de manier waarop Tako Engelfriet dit leidde is heel interessant. De kernboodschap: dit gebeurt hier in Nederland (deze ‘dirty business’) en ons systeem is er niet op ingericht. Het gaat teveel uit van gelijkwaardigheid binnen relaties en welwillende partners.”
“Zojuist heb ik de film bekeken en het raakt mij diep. Hoe dicht dit bij het wanhopige gevoel komt wat je als slachtoffer voelt. De hulpverleners die eindelijk inzien wat er zich eigenlijk achter de schermen afspeelt. Hoe knap gedaan, gespeeld en gefilmd door op de goede momenten de juiste hulpverleners aan het woord te laten. Zoveel dank voor het in beeld brengen en inzichtelijk maken van wat een destructieve relatie met een persoon doet.”
De blog van Wies op GGZ Totaal is hier te lezen.
De film slaat echt in als een bom. Ik wil graag speciaal de acteurs een groot compliment geven. De rol van Karin is subliem. Zelf ben ik actrice en ervaringsdeskundige. Hoe zij transformeert in de angst, schuld, verwarring en zelfs disassociatie en desensibilisatie is zo waarheidsgetrouw dat ik me zelfs afvroeg of het wel gespeeld werd. Terwijl ik zeker wist dat dit niet gespeeld kan worden door een slachtoffer zelf. Juist om de privacy maar ook om de speltechnische professionaliteit. Ik heb meerdere relaties gehad in het verleden waarin ik deze dynamiek herken. Ook een geweldsrelatie. Dat ik hier nooit over sprak nadien heeft te maken met onbegrip en afwijzing. Door hulpverleners (het Riagg indertijd) en door de omgeving. Doordat ik in de ontkenning zat werd het pas heel laat ontdekt. Omdat ik een verwurging overleefde, daarna vluchtte en een nieuw leven begon in een andere stad. Ook deed ik nooit aangifte, ik ging door met mijn leven en werd aangenomen op de kunstacademie in Enschede. Dat is mijn redding geweest. Uiteindelijk deed ik de theateropleiding in Amsterdam waar opgemerkt werd dat ik een “groot emotioneel instrument” had. Inmiddels had ik wederom een narcistische partner (een acteur). Ook daar weer van gescheiden met grote schulden ditmaal en werd de opleiding die ik volgde wederom mijn redding op mentale kracht. Ik wil de acteurs dus heel graag een compliment geven. Zo goed dat hier nu een duidelijk voorbeeld is gemaakt, waarmee je kan zeggen “kijk hier zit ik ook in”. Dank jullie wel.
Wat goed Yvonne, dat je dit doet uit zowel je ervaringsdeskundigheid als vanuit je professionele blik. We zullen het compliment doorgeven.
Fijn om ook te horen dat je je er op eigen kracht en met hulp van de opleiding uit hebt weten te redden.
Hartelijke groet,
Tako
Dankjewel voor alle waardevolle info op deze site. Ik ga de documentaire zeker kijken. Veel van wat je hier schrijft herken ik in de praktijk bij cliënten maar ook wat ik zelf heb meegemaakt in een relatie en ook een keer op het werk. Heel naar. Belangrijk is dat je begint met (h)erkennen van wat je meemaakt en dat kan plaatsen in de context van de emotionele en psychische mishandeling. Toen dat balletje eenmaal begon te rollen, kon ik zelf pas stappen maken om er uit te komen. Dat is nog een heel proces. Wel een waardevol proces waar ik later als therapeut heel veel aan heb als ik nu zelf mensen behandel die er nog middenin zitten of het net achter zich hebben gelaten.
Dag, waar kan ik als particulier deze film bekijken?
Beste Ymke, hier kan je de hele film kijken, inclusief voor- en nabeschouwingen met experts: https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/.