Première educatieve film: “Zij lijkt het probleem te zijn”

Woensdag 9 december 2020 is het zover: dan gaat de documentaire “Zij lijkt het probleem te zijn” in première. Een educatieve film over het herkennen van intiem geweld oftewel dwingende controle. De film is gemaakt door documentairemaakster Sanne te Pas van Canto Libre Films, in opdracht van gemeente Amsterdam. Iris Koops is nauw betrokken geweest bij de inhoud en opzet van de film en heeft het script geschreven. Via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger zal de documentaire integraal te zien zijn. Tako Engelfriet, voorzitter van Stichting het Verdwenen Zelf, zal een boeiend premièreprogramma presenteren met bekende experts op het gebied van huiselijk geweld.

Intiem geweld blijft voor buitenstaanders vaak onzichtbaar. Hoe kunnen hulpverleners dan signaleren dat het speelt? In deze educatieve film is een succesvolle maar kwetsbare vrouw te zien die te maken krijgt met intiem geweld en dwingende controle. Met indringende scenes wordt getoond hoe dit destructieve gedrag eruit kan zien. Experts geven toelichting op hoe intiem geweld als hulpverlener te signaleren en bespreekbaar te maken is. Het is belangrijk dat er binnen de hulpverlening meer zicht komt op deze vorm van huiselijke geweld. Ook mannen kunnen slachtoffer worden van intiem geweld.

Programma

14.00-14.15
Opening door Tako Engelfriet, voorzitter Stichting het Verdwenen Zelf
Introductie door Aleid van den Brink, oud-directeur van de Blijf Groep
Interview met Leny van Es, ervaringsdeskundige Blue
14.15-15.15
Uitzending documentaire “Zij lijkt het probleem te zijn”
15.15-16.00
Interviews met Sanne te Pas (documentairemaakster), Charlotte van Besouw (opleider en docent huiselijk Geweld), Sander van Arum (psychotherapeut/orthopedagoog) en Richèlle Hodiamont (psycholoog)

De livestream is te volgen via: https://dezwijger.nl/private/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn/. Je hoeft je niet aan te melden. Na de première zullen we de film zelf op onze websites beschikbaar maken.

Waarom deze documentaire?

Emotioneel en psychisch partnergeweld grijpt diep in op de denk- en voelprocessen van slachtoffers. De impact die het op cliënten heeft is groot en juist in deze tijd waarin mensen geïsoleerd zijn, is het extra belangrijk te letten op de signalen ervan. Plegers zorgen ervoor dat de mensen om hen heen in een permanente staat van verwarring leven. Zij proberen mensen dicht om hen heen in hun perspectief te ‘trekken’, omdat ze voortdurend vanuit eigen behoeften redeneren. Ze zetten manipulatietechnieken in om controle te houden. Omdat het gedrag van de pleger naar buiten toe compleet anders is dan binnenshuis, wordt het slachtoffer in de buitenwereld meestal niet geloofd, wat extra verwarring en beschadiging oplevert. Slachtoffers kunnen zonder steun heel moeilijk loskomen van een dergelijke relatie. De rol van professionals is dus heel belangrijk. Helaas hebben nog maar weinig professionals zicht op deze vorm van huiselijk geweld en de verborgen dynamiek hierin.

Herkenning door professionals is moeizaam, maar zeker mogelijk. In deze educatieve film is te zien hoe hulpverleners eerst worstelen om de psychische problemen waarmee de vrouw kampt goed te duiden. Hij lijkt een normale, betrokken man te zijn en zij een labiele, onzekere vrouw. Maar klopt dit beeld wat wordt neergezet wel met de realiteit? De therapeut gaat op onderzoek uit naar wat er werkelijk gaande is. Zal het haar lukken om de destructieve dynamiek te duiden waar haar cliënte zich in bevindt en die zich achter de coulissen afspeelt?

Betrokken organisaties

De educatieve film “Zij lijkt het probleem te zijn” laat in indringende scenes zien hoe intiem geweld eruit kan zien en hoe hulpverleners het kunnen herkennen. Woensdag 9 december om 14.00 uur gaat de film in première via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger. De film is gemaakt in opdracht van de preventiewerkers Huiselijk Geweld en Kindermishandeling van Amsterdam Centrum en Zuid, Joke Raak en Dian Mekkes. Zij zijn werkzaam bij respectievelijk Dynamo en Centram, organisaties voor maatschappelijke dienstverlening. De film is gefinancierd met middelen van gemeente Amsterdam en van de Academie van Vrouwen tegen Geweld (AVG).

Tako Engelfriet modereert het premièreprogramma en zal diverse gasten interviewen. Er zijn voorafgaand aan de documentaire interviews met Aleid van de Brink, oud-directeur van de Blijf Groep, en met Leny van Es, die aangesloten is bij het vrijwilligersnetwerk Blue Huiselijk Geweld. Leny is ervaringsdeskundige en zo dapper om te komen getuigen over haar ervaring met intiem geweld. Zij legt uit waarom deze film er volgens haar moest komen.

Experts in beeld

Na afloop van de vertoning van de documentaire vinden interviews plaats met documentairemaakster Sanne te Pas van Canto Libre Films en met experts Charlotte van Besouw (docent en opleider Huiselijk geweld), Richèlle Hodiamont (psycholoog, verbonden aan het netwerk van het Verdwenen Zelf) en Sander van Arum, (psychotherapeut/orthopedagoog en voorzitter van Stichting Civil Care). Deze experts treden samen met psycholoog, onderzoeker en adviseur Sietske Dijkstra op in de film en dragen bij aan de kennis die nodig is om de soms subtiele signalen van intiem geweld op te vangen als professional. De experts reflecteren op de dynamiek in de relatie, de patronen van intieme terreur, de houding en gedrag van de man en de vrouw en de hulpverlener in de scenes. Ook de gevolgen van het niet herkennen van signalen worden belicht. En wat er mogelijk is als het wel herkend wordt.

Een paar reacties van kijkers:

  • Het is een uitmuntende educatieve film voor zowel hulpverleners als verschillende instanties (jeugdzorg etc). Mooi gespeeld, super helder uitgelegd en alle belangrijke punten worden aangeraakt.
  • Natuurlijk is elke situatie anders, maar deze film raakt zo de kern’
  • In die eerste minuten wordt al precies in beeld gebracht hoe dit gaat… en als je het herkent, dan blijf je kijken…
  • Wat een GEWELDIGE film… Dit kan het licht zijn in de tunnel voor vele wanhopige mensen, om hulp te (durven) zoeken. En ook voor therapeuten om door te vragen…
  • Een sterke film waardoor professionals intiem geweld kunnen herkennen en ook handvatten krijgen hoe hiermee om te gaan.

37 gedachten aan “Première educatieve film: “Zij lijkt het probleem te zijn””

    1. Ja, tijdens de première kan je de film integraal zien via de link van de livestream. Je hoeft je niet hiervoor in te schrijven. Na de première zorgen we ervoor dat de film beschikbaar blijft.

      1. Waar, ik heb een stukje gezien maar ik moest weg. Ik wil graag af maken. Is ook mogelijk om de intervieuws online te volgen? Dank

  1. Wat doet het mij goed dat deze vreselijke problematiek van slachtoffers begrepen wordt en verhelderd. De intieme terreur, heel sadistisch, onderging ik al als peuter en herhaalde zich in mijn huwelijk met een narcist (of is hij een psychopathische persoonlijkheid?). De angst voor liefde en het verlangen daarnaar hielden me in de houdgreep. Mijn man weigerde intimiteit met mij, het was totaal geen huwelijk, ik speelde een rol en gaf hoog van hem op. Nu, ik ben 76, heb ik inzicht en ben trots dat ik gezond ben, ook geestelijk. De prijs erg hoog. Gezins- en familieleven aan puin. Niemand hielp of geloofde mij. Maar de kunst en mijn geloof heeft me gered. Had ik deze site maar in mijn jeugd gehad!!

    1. Wat erg Ria… ik zou je het liefst een knuffel willen geven. Uiteraard ben ik blij dat je iig gezond bent, geestelijk en lichamelijk. Ik denk dat je een sterke vrouw bent, en wil je heel veel liefde en geluk voor de toekomst toewensen… waarin er heel veel moois te wachten staat. Liefs, Diana.

        1. Graag gedaan hoor Frederika..🙂
          Ik heb vanmiddag de film bekeken..
          Confronterend en veel in terug te halen..
          Een lieve vriendin ging er bijna aan onderdoor, maar wist zich te herpakken en is weer bijna zichzelf… Zo’n sterke vrouw vind ik haar en ben best trots op hoe ze nu is..
          Een prachtige vrouw.. van binnen en buiten!
          Er is Áltijd een weg te vinden in opstakels die we tegen komen.. Bij sommigen duurt het wat langer eer ze de kracht hebben om voor zichzelf op te komen…
          **Mooie goed uitgelegd film **
          Liefs Diana

  2. Ik kijk heel erg uit naar de livestream. Heel veel succes en plezier gewenst. Ik ondersteun het volledig dat deze problemen eerder worden herkend. En wat betreft ‘vrouwen’, het kan ook mannen overkomen dat zij een (ex)partner hebben met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, dan wel een comorbide ASP. Voorkomen van leed zal nooit gebeuren, maar preventie, waarschuwen, signaleren en (h)erkennen dragen daar wel aan bij.

    1. Inderdaad Kiki, daarom noemen we dat ook in de blog, dat het mannen net zo goed kan overkomen. In haar tweede boek besteedt Iris hier expliciet aandacht aan, en in de film zelf benoemen twee van de experts dit ook.

  3. hi,

    Heel fijn dat hier een documentaire over komt.

    Wordt een beetje angstig om het hart als ik alleen vrouwennamen zie.

    Hoop zo ontzettend dat er ook tevens op gelijkelijke wijze er aandacht op wordt gevestigd dat mannen hier door vrouwelijke narcisten ook enorm onder kunnen lijden.

    Vaak nog veel en sterk onderdrukkender en subtieler dan bij vrouwen, waar geweld meer op de voorgrond treedt.

    Vergeet niet, bij mannen uit t zich vaak in woede, en naar buiten gericht, terwijl er immens veel pijn achter zit. Wordt of gecriminaliseerd, of niet geaccepteerd binnen de hulpverlening, die voor driekwart uit (zelf ook vaak gekwetste) vrouwen (door mannen) (en of vrouwen, moeder, zus, oma, tante, ofzo) bestaat.

    Ook altijd nog onontgonnen terrein.

    Ben zelf veel assertiever geraakt in de hulpverlening, maar tjee, wat moet je als man er nog verschrikkelijk je best voor doen, en vooral tonen dat je niet agressief bent tegen vrouwen, om “gehoord en begrepen” te worden.

    Toevallig doe k al 18 jaar aan zelfonderzoek, en ook mbv meditatie, maar k kijk met angst naar de mannen die dit niet tot hun beschikking hebben, en zich dus alleen vaak maar kunnen uiten in totaal isolement gaan of agressie,

    veel succes, hoop dat dit meegenomen wordt,

    met vriendelijke groeten,
    Eric

    PS: mijn grootste leed ligt bij moeder en (zusters) met narcisme (en andere vrouwen op m’n pad ontmoet)

    1. Prima eric, om dit te benoemen, wij hebben de afgelopen 7 jaar ook veel getuigenissen van mannen gelezen en gehoord. Dat is ook de reden dat Iris hier in haar tweede boek expliciet de aandacht voor vraagt. Mishandeling is mishandeling, ongeacht gender of sekse. Hoewel er wel steeds meer aandacht voor komt binnen de hulpverlening voor mijn gevoel, is dit nog relatief onontgonnen terrein. Heel goed dat je hier aandacht voor vraagt!

  4. Niets is wat het lijkt! Zelf heb ik deze vorm van destructief, onzichtbaar geweld ook ervaren op de werkvloer. Na meer dan 30 jaar trouwe dienst werd ik vanwege ’te duur’ onderworpen aan de terreur van mijn CEO. Mijn functie werd uitgehold, ik werd in afzondering gezet ver weg van collega’s, geen telefoon, dagenlang geen werk noch menselijk contact, enorme geluidsoverlast door machines, woordelijke bedreigingen, compleet negeren… waarbij ook mijn jarenlange collega’s vanuit angst mee het spel moesten spelen. En niemand ziet de werknemer(s) wegkwijnen binnen de bedrijfsmuren. Zelfs de personeelsverantwoordelijke of vertrouwenspersoon binnen de onderneming is enkel tot een verlengstuk geworden voor de dader. Het doel is simpel: de werknemer mentaal uitputten en lichamelijk ziek maken zodat hij zelf het bedrijf verlaat (kostenbesparend voor de werkgever).

    Ik heb op het punt gestaan om uit het raam te springen na 12 dagen geen taak te krijgen. 5 maanden heb ik deze terreur en angst elke dag ondergaan. Ik deed de deur van het hok waar ik alleen zat met sleutel op slot. 9 maanden herstel thuis door burn-out. Ik ben nu verlost en wil ook aandacht voor slachtoffers op de werkvloer. Want we zijn met velen, en ook hier is te weinig hulp en kennis. Zelf ben ik nu een procedure gestart waarbij ik hoop zover te komen dat ik een uitspraak via arbeidsrechtbank mag verwachten, waarbij mij een (beperkte) morele schadevergoeding wordt toegekend. Want het gaat niet om het geld, het gaat mij om de veroordeling van de destructieve gedraging vanuit zijn machtspositie naar mij als werknemer toe. Ik heb nooit iets verkeerd gedaan, ik heb enkel meer dan 30 jaar keihard en integer voor het bedrijf gewerkt. Bij de overname was het al snel duidelijk dat er kostenbesparend een ganse afdeling weg moest. En psychische terreur was het middel bij uitstek… Als CEO doet hij gewoon verder, als een soort God, en het bedrijf krijgt zelfs Europese steun vanwege de vooruitstrevende aanpak in hun Human Resources beleid. Er zijn veel “verdwenen zelf” werknemers, vooral nu in deze onzekere tijden waarbij ook de bescherming van de werknemer zelf deels wegvalt. Deze onzekerheid is als een speeltuin voor toxische leiders. Hun controle / machtsspel gaat nu zelfs tot in de huiskamer…

    1. Inderdaad Tea, de patronen van emotionele en psychische mishandeling zie je ook in werk of organisaties gebeuren. Met ernstige consequenties, zoals je zelf hebt meegemaakt. In het tweede boek van Iris behandelt zij dit daarom ook uitgebreid. Ook op werk kan je te maken krijgen met stalking, treiterijen, isolatie, angstcultuur en medewerkers die daardoor een burn-out krijgen of PTSS ontwikkelen. Diverse blogs op onze site gaan over hoe diep dit kan ingrijpen.

  5. Wat een fantastisch nieuws weer!!

    Ik kijk uit naar de film, maak mijn agenda op 9 december helemaal leeg. Heel benieuwd! Ik ben zelf ervaringsdeskundige als dochter van een narcistische vader en ex-partner van een narcist én kom het ook met regelmaat tegen in mijn praktijk als mediator. Schrijnende situaties stuk voor stuk…

    Bedankt lieve mensen van het Verdwenen Zelf voor jullie gigantische inzet om deze vaak voor de buitenwereld, maar ook voor onwetende slachtoffers zelf, onzichtbare mishandeling zichtbaar te maken.

    Liefs, Anne-Marie

    1. Dank Anne-Marie, je warme woorden doen ons goed! En heel belangrijk dat je als mediator kennis en inzicht hebt in deze problematiek.

  6. hallo Tako,

    Even nog een misschien wonderlijke vraag (weet er niet zoveel van), maar wat betekent het dat deze docu via een “livestream” te zien zal zijn? Betekent dat dat deze op tv komt, of kan/moet ik deze ergens anders kijken, en zo ja waar? Hoop wat te horen hierover zodat ik t in mn agenda kan zetten.

    Met m’n aanvulling wat betreft dat er ook veel mannen zijn die met narcisten te maken hebben gehad (man of vrouw), moet je ook denken aan b.v. moeders (opsluiting, lichamelijke mishandeling, vernedering, mindere of meerdere mate van (subtiele) geestelijke mishandeling. Seksueel misbruik, etc… (begint vaak al op jonge leeftijd, dus totaal verkeerde hechting en levenslange moeite met zelfbeeld en zelfwaarde).

    vriendelijke groet,
    Eric

  7. Wat goed dat er een film komt
    Zo belangrijk
    Zoveel jaar gaan voorbij

    Wordt steeds weer ..terug in de cirkel geduwd
    In wereld waar je tegen knokt
    Beoordeeld veroordeeld
    Armoede
    Laat los en bouw je leven op ..accepteren
    Laatste gesprek met nieuwe huis arts
    Nu woon ik in dorp ,
    Zijn collega, zij die alles weten
    Inclusief gemeente en zorg
    Alles zwijgt ..
    Woon er moest na jaren antikraak uit
    Vluchten na moord ivm pesten Jehova buren
    Dat huis was ook mijn gevangenis van 10jaar geweest
    Waar de dood steeds bijna
    Mijn eind was .geestelijke martelingen
    Wonden en verdoven in mn drinken.
    Na uren dokter bellen omdat ik niet bewoog
    Na uren pas kwam gevoel terug .zogenaamd was hij bezorgd
    Eergeweld gezicht, Nederlander. Maar ooit moslim geworden hij is gelukkig overleden
    Genoeg door ambulance uit huis gehaald
    En psychiatrie
    Daar zat ik, daar werd ik gedrogeerd
    Spuiten pillen isoleer

    Meer dan 30 elechtrochoks
    Heel wat jaren
    Leek op niets meer onherkenbaar …
    Nu 10 jaar verder ..al jaren medicijn vrij mn uiterlijk
    Terug wel ouder met wonden
    2010 waagde ik vrij zijn ,gevochten herstellen
    Mn kinderen weer hun moeder terug .
    Hij was gelukkig niet hun vader ..
    Maar horror ging verder
    Mn zoon vermoord
    De bel in dat huis die bracht ..moord
    Waanzin zonder dader nog 2013
    Vluchten, gepest doorburen
    Zette alles op vluchten antikraak
    Nu hier ..geen middelen WAO
    Jaren herstellen, lopen bij instanties

    Creatief zijn
    Voedsel bank …
    Gaat door en door
    Zonder oor
    Horen en woorden hou vol
    Veranderd geen hulp
    Gaat door
    Ongelofelijke weg
    Honger naar leven waardering en doofpot zijn
    Geen kant op kunnen
    Leven en leven
    Commentaar
    Rug rechten
    Nu andere zoon met al zn problemen
    Weg bijna niet meer uit te leggen soms berichtje
    Nu wil hij met niets van ouders contact
    Deed al alles alleen
    Zoon naar zn rust plaats
    Waar ik alleen voor stond met hulp recherche en kennis

    Verliest steeds wegen ..
    Hangt in Cirkel..
    Dan is inloop waar je komt
    Tussen junk en boefjes
    Jezelf muren
    Cirkel van
    Winkel en toch iedereen
    Hoi dag
    Voelt
    Wereld horror
    Toch respect
    Doel en leven
    Kruimel
    Uitputtend
    Doofpot
    Geen dader
    Mijn leven, gruwelijkheden niet erkend
    Nu nog zeggen ze ‘loslaten’

    Zo Gaat leven
    Teveel horror en ik leef was nooit meer verwacht zeker niet..Wat ik doe …
    Bouwen en armoede
    Zet wel leven stuk stil wonden worden niet gerepareerd..geen erkenning
    Zo loop je dag en nacht te werken aan leven overleven
    Gezond eerst gek
    Gek gezond
    Zoveel missers
    dader vrij
    Systeem
    Hulp en advies
    Maakt meer kapot

    Op dit moment
    Even rust …

    Dan ben je op, 10 jaar herstellen van moord
    Ik val steeds terug; triggers
    Sta weer op
    Lach en clown zijn
    Druk met alles en eigenlijk niets
    Kleine wereld, kan niet weg ..
    Gewone leven onbereikbaar

    En op dit moment
    Alles stil
    Graf ligt daar, onopgelost te ver om te gaan
    Wie vraag ik kan niet ,wil dat ander niet aan doen
    Die weg draag ik

    Horror, ik leef …de wereld waanzin
    Levenslang tot de dood scheid
    En zo veel meer
    En toch ik hunker naar leven

    Blijf jullie bewonderen
    Dank Iris en Tako en alle collega’s in jullie netwerk
    Boek eerste nog steeds begin 2014 besteld

    Dank voor jullie inzet
    Over alle narcisme en psychopaten en zorgmissers .niet horen of begrijpen
    Daardoor veel verlies en mensonterende situaties
    Armoede breekt

    Wens ieder kracht en vrijheid
    Dat dat zoveel beter mag gaan
    En erkenning
    Gemis om je leven toch op te bouwen

    Wens zoveel
    Dat beter wordt
    Lieve groet en Kracht

    Yvonne

    1. Lieve Yvonne,
      Kennelijk valt iedereen stil na jouw aangrijpende verhaal. In sneltreinvaart geschreven, recht vanuit je hart, je wanhoop, je verdriet, je onmacht om iets te veranderen, of iemand te mobiliseren om je te helpen. Hun onmacht.
      Je kinderen; een zoon vermoord, dat op zich is al iets om je hele leven niet overheen te komen. En dan je andere zoon die ook geen contact meer wil. Een verknipte jeugd. Hij is ook slachtoffer en zonder adequate hulp komt er een derde generatie die de vernieling in gaat.
      Ik ben geen professioneel, geen ervaringsdeskundige op het gebied van narcisme, wel van verdriet en moeder van kinderen met een verknipte jeugd. Iets kan ik invoelen.
      Ik wens je ongelooflijk veel sterkte en doorzettingsvermogen. Blijf overeind.

  8. Zo fijn te horen dat de empathische kwaliteiten even gezien worden als een kracht i.p.v altijd gezien worden als een onvermogen tot assertiviteit of andere problemen die je zou hebben wanneer je deze dingen (zeker in een relatie!) toont. Dat had ik echt nodig.

  9. Helaas was ik vanmiddag verhinderd om de livestream helemaal te bekijken.
    Ik val er nu pas in, 15:45 in. Erg interessant.
    Is er nog een mogelijkheid om deze in zijn geheel terug te kijken ?
    Vriendelijke groet

    1. De livestream van de première komt waarschijnlijk begin volgende week op deze website beschikbaar.

  10. Wat ben ik blij met deze documentaire! Veel is herkenbaar. Ik vraag me af of er ook een documentaire wordt gemaakt waarin de ouder intieme terreur pleegt en wat je kan doen om het te stoppen als je al het contact al hebt verbroken, maar ze nog steeds contact blijven zoeken bijvoorbeeld? Heel erg bedankt voor het maken en naar buiten brengen van deze super documentaire!

    1. Bedankt Marieke! Laten zien wat er gebeurt na een scheiding is inderdaad een thema wat een nieuwe documentaire zou vergen, daarover valt genoeg te zeggen. Zoals ook benoemd in de nagesprekken met experts kan dan de problematiek sterk verergeren en allerlei vormen van psychisch of ander geweld beginnen.

      1. Beste Tako,
        Dank voor je reactie. Dat zou een hele mooie aanvulling zijn.
        Ik doel eigenlijk meer op de relatie ouder-kind en niet na een scheiding. Er zijn genoeg kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden zijn, maar wel intiem terreur plegen.

        1. Ook dat zou inderdaad een goed onderwerp zijn, en zo zijn er wel meer thema’s te bedenken!

  11. Er bestaan wel degelijk vrouwen die zich kunnen ontpoppen als manipulator. Mijn vader had eigenlijk moeten scheiden van mijn moeder, maar aangezien hij zelf uit een streng gereformeerd gezin kwam was het huwelijk heilig. Met mijn vader was van alles mis volgens mijn moeder, en wij als kinderen werden tegen hem op gezet. Ik weigerde dit. Mijn moeder is de lieve vrouw voor de buitenwereld en thuis de stiekeme gemene heks. Toen mijn vader stierf een uitgebreid huilen, maar thuis? Nooit meer zien huilen. Ik heb onlangs contact verbroken met mijn moeder, die mij anno nu nog steeds ziet als een zwakbegaafde, als een kind dat nooit geboren had moeten worden. Ik ben deze bullshit gaan geloven, en heb toen ik 25 jaar oud was een diagnose a.s.s gekregen, dat was voer voor mijn moeder de duivel om mij nog meer te minimaliseren. “Zie je nou wel jij spoort niet” de professionals zeggen het nu ook. Anno nu klopt er geen zak van deze diagnose, vooral een teken van onkunde van de ggz omtrent de materie.

    1. Zeker bestaan ook mannelijke slachtoffers, en vrouwelijke daders, geregeld horen wij de getuigenissen hierover (en dit wordt in de film ook een paar keer genoemd). Heel ernstig wat je hebt meegemaakt, onmenselijk om dat een kind aan te doen. Om vervolgens ook naderhand, als volwassene, niet serieus genomen worden, is heftig. Ook in de GGZ is nog een wereld te winnen.

      1. Ik heb ook nog drie jongere zussen, waarvan er een zich hetzelfde gedraagt als mijn moeder, een zus die sympathisant is van deze zus en nog een die volledig getraumatiseerd is en daardoor geen contact meer mee krijg, mijn moeder heeft destijds mijn zussen tegen mij opgezet.
        Mijn zussen had ik al eerder los gelaten, maar mijn moeder dus half jaar geleden. Ik heb wel familie maar gedraagt zich dus niet als familie. Mijn pa is al jaren dood (acute hartaanval), tot waanzin gedreven door mijn moeder. Ik baal er van dat er zoveel taboe rust op dit onderwerp…

  12. Bedank allemaal. Wat een informatieve en duidelijke film. Goed gespeeld en gepresenteerd. Knap! Complimenten. Wat ik mis? Doorgeven van de kracht van “angst”. Ik zie veel emoties in haar en veel emoties genoemd maar niet de angst. In dit voorbeeld wordt een “goede einde” geschetst. Maar er zijn zoveel “slechte einden” in de realiteit. Misschien er over na denken om een keer te noemen, al die mensen die niet gelukt is om er uit te komen. En dat is meestal door angst, omdat je weet hoe wreed de narcist kan zijn. En wanneer men angstig is, kan men niet bewegen. Alleen met de hulp en herkenning van hulpverleners en vrienden kan de angst overwin worden.

    1. Dank Mar! Haar angst komt een paar keer aan bod in de film, in de nabespreking is ook genoemd hoe gevaarlijk het kan zijn om dit soort relaties te beëindigen. Juist dan ontstaan nog meer problemen of ronduit beangstigende en gevaarlijke momenten en tijden. We weten uiteraard heel goed dat het meestal juist niet goed eindigt, dat de meeste professionals niet ingrijpen en/of het slachtoffer in onwetendheid of (terechte) angst achterblijft. We hebben met opzet gekozen om professionals te laten zien dat ze ook anders kunnen reageren, waardoor ze slachtoffers echt verder kunnen helpen. Wat er vervolgens met ‘Karin’, de hoofdrolspeelster, gaat gebeuren als ze gaat scheiden is een tweede documentaire waard. In de film kort en in het nagesprek uitgebreider, is daar op ingegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *