Focus op mannelijke slachtoffers van psychisch geweld tijdens radiouitzending

Een man die in een destructieve relatie terechtkomt en zijn eigen ‘ik’ volledig kwijtraakt. Het overkomt duizenden slachtoffers per jaar. Toch bestaat er een taboe in onze samenleving op de situatie waarin een man het slachtoffer wordt van een narcistische vrouw. Schrijfster Greetje van den Berg besloot haar nieuwe boek ‘Alleen’ aan dit thema te wijden. Voor de research voor de roman maakte ze onder andere gebruik van de contacten en expertise van Stichting het Verdwenen Zelf. Gisteren was ze samen met Tako Engelfriet van het Verdwenen Zelf te gast in radioprogramma ‘Dit is Flevoland’ van omroep Flevoland om het over het boek te hebben en om dieper in te zoomen op de problematiek.

In het item (zie link onderaan het artikel om terug te kijken) werd besproken dat het gedrag van een narcist lastig in slechts een paar oneliners te typeren is. Dat is overigens ook niet wenselijk, want narcisme is een complexe vorm van mishandeling. Daarom is het goed dat de presentatrices van het radioprogramma Greetje en Tako de ruimte gaven om de verschillende invalshoeken van de problematiek te belichten. Een thema dat Greetje belangrijk vindt is dat narcisten niet eenvoudig te herkennen zijn.  Het betreft vaak personen die op het eerste oog uiterst aimabel zijn. Dat maakt dat iedereen slachtoffer kan worden, van havenwerker tot bankdirecteur; het kan iedereen overkomen. Hoofdpersoon Gerben uit haar boek maakt dit aan den lijve mee. Zijn vrouw verleidde hem in het begin totaal met haar charme en charisma. Pas in een later stadium kwam haar ware gezicht naar boven.

Tako onderstreepte Greetjes’ analyse dat slachtoffers vaak verstrikt raken in een situatie waar ze lastig uitkomen. Hij onderbouwde dat de route naar herstel in alle gevallen start met het herkennen van de patronen van de narcist, waarbij de stelselmatigheid van het ondermijnende gedrag een belangrijk kenmerk is. Als het een slachtoffer lukt om de patronen te herkennen is het daarna zaak om zichzelf uit de ongezonde relatie los te weken, om vervolgens het pad te bewandelen om het verdwenen zelf terug te vinden. Dat is precies het proces dat wij voor slachtoffers faciliteren. Op de homepage van deze site staan kenmerken opgesomd die snel meer inzicht geven in de consequenties van het gedrag van narcisten en waar velen zich in herkennen. Verder vind je hier talloze verhalen en blogs waar slachtoffers zich vaak mee kunnen identificeren. Met die herkenning is de eerste stap op weg naar een beter leven gezet. Vervolgens kunnen onze workshops, behandelaren uit ons netwerk en de boeken van Iris Koops slachtoffers helpen om de regie op hun eigen leven stukje bij beetje terug te krijgen.

Iris Koops: “Het is heel goed dat Greetje dit verhaal vertelt. In mijn boeken heb ik bewust ook getuigenissen van mannelijke slachtoffers opgenomen omdat er helaas nog steeds een taboe rust op mannen die slachtoffer van psychisch geweld zijn geworden in een partnerrelatie. Het is belangrijk dat mannen die zich in de verhalen herkennen zich realiseren dat ze niet alleen zijn en dat het niet aan hen lag, zodat ze actief aan de slag kunnen met hun herstel.”

Dat is nog een heel proces, maar het is belangrijk te weten dat er hulp is. Gerben – de hoofdrolspeler uit de roman van Greetje – heeft nog een lange weg te gaan. Net als veel slachtoffers meemaken blijkt het voor hem enorm lastig om zichzelf uit de relatie te bevrijden. Daarom komt er een vervolg op de roman, dat vooral op de bevrijding en het herstel in zal gaan. Wij zijn blij dat Greetje met haar roman een realistisch beeld schetst van de benarde positie van slachtoffers. Net als in het boek ‘Alleen’, is het afstand nemen van een ongezonde relatie in het echte leven ook een kwestie van een lange adem. Maar die investering in jezelf is het meer dan waard.

Heb je de uitzending gemist en wil je deze graag terug kijken of luisteren? Dat kan hier:  https://www.omroepflevoland.nl/gemist/radio/278420/de-verwoestende-kracht-van-narcisme?id=278420

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *