Het staat regelmatig in de krant: een gezinsmoord of partnerdoding. Vaak blijkt later dat de hulpverlening niet voldoende was. Het zijn en blijven schokkende berichten die een gevoel van moedeloosheid oproepen. Wat er aan deze zaken vaak voorafgaat krijgt ten onrechte nauwelijks aandacht: een funest patroon van vergaand psychisch geweld. Daar moet echt beleid op komen. Dat betogen wij in een opinieartikel dat zojuist is gepubliceerd in het Parool.
Het is belangrijk om niet alleen psychisch geweld bij ernstige excessen te zien. Psychisch geweld op zichzelf komt ook vaak voor en is zeer schadelijk. “Kille hoon, emotionele chantage, stiltebehandelingen, verbaal geweld en elke dag voor labiel of ongewenst uitgemaakt worden laat diepe sporen achter.”
Helaas is er nauwelijks beleid vanuit de overheid en instanties op het gebied van psychisch geweld. “De gebrekkige aanpak maakt dat veel professionals psychisch geweld simpelweg niet herkennen, de ernst ervan onderschatten of er weinig aan kunnen doen.” Wij maken ons hier ernstige zorgen over.
Hoog tijd dat de regering in gaat zetten op een structurele aanpak, zoals die bijvoorbeeld in Engeland gehanteerd wordt. De resultaten daar laten zien dat verbetering wel degelijk mogelijk is. ‘Zolang psychisch geweld zo onbekend is, zullen er slachtoffers blijven vallen. Soms zelfs met dodelijke afloop. Dan mag de schok groot zijn, maar er was wel degelijk een herkenbaar patroon op basis waarvan instanties hadden kunnen reageren’. Dat moet en kan echt anders.
Ons opinieartikel in het Parool is hier te lezen.
Als professional ben ik bekend met en ervaren in deze complexe problematiek. Ik ben het Verdwenen Zelf zo dankbaar dat zij structureel aandacht vragen voor de veelal verborgen impact van psychische geweld op slachtoffers. Het is schrijnend dat dit probleem niet of moeilijk erkend en herkend wordt in de hulpverlening, justitie en maatschappij. Ik hoop zo dat hierin maatschappelijk echt iets gaat veranderen tbv de terechte en daadwerkelijke slachtoffers, zodat zij de hulp en steun krijgen waar ze recht op hebben en om te voorkomen dat er rampen gebeuren zoals genoemd in bovenstaand opiniestuk in het Parool.