Regelmatig ontvangen wij reacties van lezers op de boeken van Iris.
Lezers geven de beste indruk van een boek. Daarom hebben we hieronder enkele reacties op een rijtje gezet:
‘In het begin van het boek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ spreekt Iris de woorden: “Leg de verantwoordelijkheid terug waar die altijd hoorde.” Woorden waar ik na een hele tijd nog altijd veel aan heb, op momenten dat oordelen van omstanders me onderuit proberen te halen.
Door het werkboek durfde ik aan mezelf toe te geven dat ik met psychische mishandeling te maken had gehad. In combinatie met de opdrachten, was dit voor mij het begin van het verwerkingsproces. Ook het tweede boek besteld. De boeken van Iris waren voor mij meteen een houvast. Ik voelde de bevestiging dat het niet aan mij lag, maar dat me iets was aangedaan door een ander. Het was een verademing’.
Em
‘Je herstelproces aangaan vraagt moed. Je kan hierbij veel baat hebben aan de boeken van Iris Koops. Toen ik twee jaar terug haar boeken ontdekte had ik enkele maanden hiervoor in Vlaanderen ‘Geboeid door narcisme’ gepubliceerd*. Ik was onder de indruk van haar know how. Onze boeken zijn verschillend qua benadering en stijl, maar ze delen een gefundeerde onderbouw, een brede en genuanceerde uitwerking van het thema en zijn vanuit de persoonlijke beleving geschreven. Aan alles merkte ik dat hier een integer iemand spreekt, die niet alleen de essentie begrijpt van emotionele en psychische mishandeling, maar ook de kern doorgrondt van diepgaand herstel.
De boeken zijn rijk, gelaagd en veelomvattend, het resultaat van een lange – persoonlijk doorgewerkte – zoektocht en een diepgaande duik in de bestaande literatuur. Ze vragen om gelezen en herlezen te worden. Telkens opnieuw gaan andere deurtjes open die leiden naar een verdiept inzicht, het verminderen van de verwarring, het doorbreken van zelfverwijt en het openen van een hoopvol perspectief. Iris noemt haar eerste boek (Herstellen van narcistische mishandeling) een ‘werkboek’. Hiermee zet ze de juiste toon. Ze helpt je aan de hand van opdrachten om gaandeweg terug de regie van je leven in handen te nemen, je eigen denken en voelen ernstig te nemen.
Herstellen van narcistische mishandeling is geen knip en plakwerk, maar een langdurig proces dat nauw luistert. Het stelt hoge eisen aan een deskundige en vaak is de informatie die je leest ongenuanceerd en weinig onderbouwd. Het is cruciaal dat een hulpverlener zich niet opstelt als de ‘redder in nood’, waardoor je in de afhankelijkheidspositie blijft zitten. Iris positioneert zich als een bescheiden gids die naast je staat, je gelooft, je vertrouwt, je veiligheid biedt maar tegelijk ook je autonomie versterkt, je helpt om de verbondenheid met jezelf te herwinnen.
Iris beseft dat je de confrontatie moet durven aangaan met de leegte binnenin: het verdriet om wat je is ontnomen, de verbondenheid die er niet was, het respect dat je verdiende en niet kreeg. Dan pas komt er ruimte vrij om op een diep niveau de positieve gevoelens te ervaren die je eerder moest ontberen. Er is licht aan het eind van de tunnel.’
Diane Ruthgeerts
* Bij de informatief wetenschappelijke uitgeverij Gompel&Svacina, 2018.
‘Iris Koops heeft wat niet begrijpelijk was, begrijpelijk gemaakt met haar kennis en kunde’.
Anoniem
‘Alle kwartjes vielen razendsnel op zijn plek! Dat was het begin van mijn herstel. Ik huilde van herkenning. Het boek ging helemaal om mij, over mij, mijn onzichtbare gevangenis. Ik was niet gek! Ik kreeg weer hoop. Samen met mijn psycholoog en EMDR hebben we het boek helemaal doorgewerkt. Ik ben de psycholoog nog steeds dankbaar dat ze het boek ingezet heeft!
Je eigen betrokkenheid maakt dat dit geen zoveelste analytisch boek over een problematiek is maar dat je het van binnenuit kan meebeleven’.
Anoniem