De film “Zij lijkt het probleem te zijn” heeft al veel kijkers getrokken en nu staan de voor- en nagesprekken met experts en betrokkenen ook op onze website. Het is zeer de moeite waard om deze gesprekken terug te kijken. De interviews geven duiding, richting en context bij deze indringende film. De interviews zijn her en der kwetsbaar, schuwen de controverse niet en zijn sterk verdiepend op wat in de film aan bod komt. Op dezelfde pagina als de film zelf kan je nu ook de inzichten, stellingen en reflecties van de experts bekijken.
Tako Engelfriet, voorzitter van Stichting het Verdwenen Zelf, zat het première programma voor en ging in gesprek met oud-directeur/bestuurder van de Blijf Groep Aleid van den Brink, die het thema introduceerde, met ervaringsdeskundige Leny van Es en met documentairemaakster Sanne te Pas van Canto Libre Films. Experts Charlotte van Besouw (opleider en docent huiselijk geweld aan de Sociale Academie Utrecht), Richèlle Hodiamont (psycholoog verbonden aan het netwerk van het Verdwenen Zelf) en Sander van Arum (psychotherapeut/systeemtherapeut/orthopedagoog en voorzitter van Stichting Civil Care) lieten hun licht schijnen op de nog gebrekkige aanpak van intiem geweld in Nederland.
Sietske Dijkstra, al jaren actief als opleider/psycholoog/adviseur/onderzoeker op het terrein van huiselijk geweld, kon helaas niet bij de première aanwezig zijn. Zij treedt wel op in de film en deelt daarin haar kennis van intiem geweld (coercive control). Binnenkort verschijnt er een interview met haar op dezelfde pagina.
Bekijk de voor- en nagesprekken en de film zelf hier: https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/
Erg leerzaam, de voor- en nabeschouwing bij de documentaire. Ik hoop dat alle hulpverleners dit gaan bekijken. De professionals weten echt waar emotionele en psychische mishandeling over gaat. En hoopgevend, het herkennen ervan IS gewoon te leren. Als we met z’n allen gaan erkennen dat dit bestaat. Goed bezig! Veel dank.
Rianne, psycholoog OKT Team
’t Is alweer ruim een maand geleden dat de documentaire “Zij lijkt ’t probleem te zijn” in première is gegaan.
Iris, ik weet dat je heel veel energie en tijd in ’t script hebt gestoken. Wanneer jij je ergens voor inzet, wil je ook dat alles klopt, dan blijkt jouw professionaliteit. Jouw permanente betrokkenheid bij ’t maken van de hele documentaire is van onschatbare waarde geweest. ’t Resultaat mag er dan ook zijn. De problematiek “emotionele en psychische mishandeling” is voor veel mensen die er mee te maken hebben een heel stuk duidelijker geworden. Daar doe je ’t ook voor. Je kunt trots op jezelf zijn, ik ben ’t zeker!
Liefs van je schoonzus.