Uit onderzoek is gebleken dat de hulpverlening bij huiselijk geweld in 50% van de gevallen niet leidt tot het duurzaam verbreken van psychische en relationeel schadelijke patronen. Met andere woorden, het geweld is niet gestopt. Deze alarmerende cijfers waren de drijfveer voor de Sociale Academie Utrecht, waaronder Charlotte van Besouw, om een PostHBO-opleiding te ontwikkelen die de professional schoolt in het ondersteunen van het slachtoffer én handvatten geeft om het patroon ook echt te doorbreken.
De opleiding is gebaseerd op het model van de veilige en de onveilige wereld (Van Besouw, 2018). Er worden vijf fasen onderscheiden: 1. Aansluiten in de onveilige wereld van het slachtoffer, 2. Hoop voeden, 3. De brug over naar de veilige wereld en het loslaten van de onveilige, 4. Wegwijs worden in de veilige wereld en tot slot 5. De integratie van de twee werelden. Tijdens de opleiding is er naast theorie, het werken aan samenwerkingsrelaties, gespreksvaardigheden en interventies ook ruimte voor het persoonlijke proces. Een opleiding als deze volgen vraagt om professionele moed. Huiselijk geweld is verraderlijk en complex. Het gevaar in de ogen zien betekent geconfronteerd worden met je eigen angsten en onzekerheden.
Hellen van Leersum volgde de opleiding tot Specialist Huiselijk Geweld en deelt haar ervaring.
“Na de coronacrisis zag ik in mijn praktijk voor psychosomatische oefentherapie meer kinderen met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). Ik vermoedde dat er bij een aantal van deze cliënten sprake zou kunnen zijn van huiselijk geweld en wilde helpen dit te ontmaskeren. Ik wilde de juiste vragen leren stellen, open zijn naar de problematiek van huiselijk geweld en meer weten over hoe ik als hulpverlener de problematiek kon begeleiden.
In januari 2022 begon ik aan de opleiding tot Specialist Huiselijk Geweld. De opbouw van de lessen in de opleiding was zo ingericht dat er naast theoretische kennis vergaren, ook ruimte was voor wat zo mooi heet “zelfinzicht”. Natuurlijk heb ik tijdens die ontwikkeling last gehad van flashbacks naar voor mij onveilige situaties en heb ik nachtenlang niet kunnen slapen. Het was geen pretje terug te kijken en onbewust verdrongen life events terug te zien. Maar het bleek nodig om te snappen hoe het kwam dat ik deed wat ik deed. Dat “niet voor mij zorgen” voor mij hetzelfde was als voor de ander klaarstaan. Tegelijkertijd ontstond er ruimte om te leren WEL voor mij te gaan zorgen. Zelfzorg te leren. Ik heb ervaren wat het betekent om stil te kunnen staan bij wat ik nodig heb, wat het mij oplevert. In de opleiding leerde ik dat ik juist door goed voor mij te zorgen, er voor de ander kon zijn. Ook ontving ik de eerste complimenten over de manier waarop ik dat deed. Met als positief gevolg dat ik het vak van hulpverlener herkoos.
Maar waarom zou jij de opleiding tot Specialist Huiselijk Geweld willen volgen? Op de eerste plaats omdat er zoveel meer huiselijk geweld plaatsvindt dan nu erkend wordt. De jongeren die achter de gesloten voordeur schaamte en angst ervaren, niet mogen en ook niet kunnen vertellen wat ze daar doormaken. De uitzichtloosheid ervan, je bent met de onveiligheid bekend en weet niet wat er gaat gebeuren als je de onveiligheid meldt. Consequenties zijn voor volwassenen al niet te overzien, laat staan voor de jongere in te schatten. Jongeren hebben recht op een veilige toekomst! Alleen bij meer specifiek op dit vlak geschoolde hulpverleners, specialisten huiselijk geweld, kunnen we destructieve patronen die over diverse generaties heen stand leken te houden, doorbreken. In de opleiding leer je niet alleen hoe je kunt helpen het Huiselijk Geweld te onthullen en de schaamte en angst hierbij weg te nemen, je leert ook hoe je de client begeleid op zijn weg naar veiligheid. En, niet minder belangrijk, hoe je hem uitnodigt in de veilige wereld te (ver) blijven.”
Meer weten over deze deeltijd PostHBO-opleiding tot Specialist Huiselijk Geweld? Kijk dan op de website van de Sociale Academie Utrecht. Op 9 november 2024 is er een Open Dag, op de website kun je je hiervoor aanmelden.