Training voor jeugd- en gezinsprofessionals

De impact van coercive control, ook wel dwingende controle of psychisch geweld genoemd, is groot. Het komt veel voor, zo blijkt ook uit recent onderzoek van het WODC/CBS. De doelgroep van mensen die hier hulp in zoeken is groot en divers en binnen het werkveld van jeugd & gezin is effectieve herkenning en begeleiding van groot belang. Bij complexe scheidingen speelt coercive control en persoonlijkheidsproblematiek vaak een rol. Om de kennis over deze thematiek te delen zodat hulpverleners beter toegerust zijn bij het (h)erkennen van en omgaan met deze complexe dynamiek, bieden wij nu een online training aan. Deze training is geaccrediteerd door het SKJ.

Naast inzicht in de impact van deze vorm van huiselijk geweld op de betrokkenen, is ook inzicht in je eigen rol als jeugd en gezinprofessional van belang. Professionals die in hun werk met destructieve relaties te maken hebben, bevinden zich in een kwetsbare positie. Door de subtiele, manipulatieve gedragspatronen van de pleger kan je in de destructieve dynamiek getrokken worden, waardoor je je autonome positie kwijt kan raken. Hierom is het cruciaal om de impact voor jezelf te leren herkennen en jouw autonomie en veiligheid te waarborgen.

Kennis van het gedrag van plegers en slachtoffers is onontbeerlijk om de dynamiek binnen destructieve relaties op de juiste manier te kunnen duiden. Door deze training leer je persoonlijkheidsproblematiek bij plegers herkennen. Je leert ook hoe je het slachtoffer kan ondersteunen en welke trajecten mogelijk wel effectief zijn.

We bieden een actieve training aan die bestaat uit zowel theorie als dialoog, ervaren, oefeningen en casuïstiek. Vragen en casuïstiek kunnen natuurlijk vooraf worden ingebracht. Je gaat aan de slag met gerichte oefeningen waarbij inzichtelijk wordt hoe het voor betrokkenen is om met iemand met narcisme of psychopathie te maken te hebben. Daarnaast leer je hoe je het systeem kan begeleiden in de omgang met de persoon met deze persoonlijkheidsstoornis.

Inhoud

In de training wordt aandacht besteed aan:

  • (Her)kennen van de persoonlijkheids­stoornissen narcisme en psychopathie
  • (Her)kennen signalen emotionele mishandeling bij ouders én kinderen
  • De narcistische dynamiek
  • Het handelen kunnen afstemmen op de fase van het herstelproces van slachtoffers
  • Gevolgen narcistische mishandeling voor het kind en de ouder
  • Ouderverstoting
  • Communiceren met iemand die narcistisch gedrag vertoont
  • Overdracht en tegenoverdracht
  • Handvatten en vaardigheden voor de hulpverlener in contact met een narcist/psychopaat
  • Veiligheidsafwegingen
  • Juridische mogelijkheden
  • Passende hulp
  • Casuïstiek

Doelgroep

Jeugdprofessionals, waaronder Veilig Thuis, de Raden voor de Kinderbescherming, de Jeugdbescherming, de sociale wijkteams, de zorgaanbieders, ambulante hulpverleners in gezinnen et cetera, maar ook kindertherapeuten, speltherapeuten en alle therapeuten en zorgaanbieders die met of voor kinderen werken.
De groep zal bestaan uit maximaal 14 personen.

Ervaringen deelnemers training

Ik vind het een must voor iedere jeugd- en gezinsprofessional om deze training te volgen. Je kunt het volgens mij pas zien, als je het zelf hebt meegemaakt of wanneer je uit deze training de rode vlaggen hebt leren (her)kennen.

Heldere en gestructureerde training. De trainers hebben duidelijk veel kennis van zaken en dat voel je ook.

Zeer waardevol. Hopelijk komt er steeds meer bekendheid over psychisch geweld in Nederland. Dat iedereen het meer gaat herkennen en zichzelf zo beter uit die gevechtsring kan houden.

Veel nieuwe kennis opgedaan en inzichten, leuke afwisseling dat het ook interactief is en we ervaringen kunnen delen.

Bij een complexe scheiding beticht de ene ouder de ander vaak van narcisme (en de ander beticht die ouder van borderline). Van deze training geleerd dat ik dit niet als vanzelfsprekend naast mij neer moet leggen. Blijven onderzoeken of er een kern van waarheid in zit.

Trainers

De trainers verzorgen diverse workshops vanuit het Verdwenen Zelf en maken deel uit van ons netwerk van gespecialiseerde coaches en therapeuten. De trainers zijn ervaringsdeskundig.

Richèlle is psycholoog en integratief therapeut. Ze heeft jarenlang in een ‘blijf van m’n lijf’ huis gewerkt en heeft daardoor ook veel kennis van huiselijk geweld, stalking en de impact hiervan.

Katja is kindertherapeut, psychosociaal therapeut en EMDR master practitioner. Ze heeft jarenlange ervaring met diverse gezinssystemen en samenstellingen en met de effecten van narcisme hierin. Daarnaast verzorgt ze diverse trainingen over opbouwen van zelfvertrouwen en het opbouwen van therapeutische vaardigheden.

Voorkennis

Het boek “Je leven in eigen hand” door Iris Koops. Dit boek maakt deel uit van het trainingsmateriaal en wordt vooraf opgestuurd. Wij adviseren om het boek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ ook te lezen om het maximale uit de training te halen.

Accreditatie

De training is geaccrediteerd door het SKJ onder nummer SKJ213063. De deelnemer ontvangt 9 studiepunten.

Aanmelden, tijden en prijs

De volgende datum is ingepland:

  • maandag 24 maart 2025 in Bilthoven

Inschrijven kan via het inschrijfformulier op deze website.
De training duurt van 10:00 – 16:30. De kosten bedragen € 240,- exclusief BTW, dit is inclusief boek, koffie, thee en lunch. Casuïstiek kan vooraf worden ingediend, tot drie weken voor aanvang van de training.
Ben je professional, heb je interesse maar ben je verhinderd op bovenstaande data, stuur ons dan een bericht via het contactformulier, dan krijg je een uitnodiging zodra we een nieuwe datum hebben.