Emotionele en psychische mishandeling meer op de kaart

Vandaag, 1 juni, is het World Narcissistic Abuse Awareness Day (WNAAD). Een belangrijke dag omdat miljoenen mensen wereldwijd slachtoffer worden van emotionele en psychische mishandeling. De impact van deze vorm van mishandeling is groot, maar helaas nog lang niet zo bekend als die van bijvoorbeeld fysieke of seksuele mishandeling. Daarom is het goed dat dit Amerikaanse initiatief meer awareness creëert. Deze dag is bedoeld voor slachtoffers én professionals.

Negen jaar geleden richtte ik Het Verdwenen Zelf vanuit dezelfde doelstelling op; emotionele en psychische mishandeling bekender maken en mogelijkheden bieden tot herstel. In 2013 startte ik met de website www.verdwenenzelf.org. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een ware ‘bibliotheek’ en er zijn veel lezers die de website al jaren volgen. Mede door de blogs van ervaringsdeskundigen en de vele reacties (meer dan 10.000!) krijgen slachtoffers het besef dat ze niet de enige zijn. Dat is belangrijk.

In die beginperiode schreef ik ook mijn eerste boek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ en er kwamen workshops. In de jaren erna richtte ik het netwerk op en schreef mijn tweede boek ‘Je leven in eigen hand, verder na narcistische mishandeling’. Met mijn boeken heb ik geprobeerd een stem te geven aan slachtoffers met schokkende ervaringen. Ervaringen die zo destructief waren, dat je verstild raakt van binnen. Volkomen geïsoleerd van alles en iedereen. En vooral van jezelf: het verdwenen zelf. Het heeft me geraakt (en het raakt me nog steeds) hoeveel weerklank mijn boeken vinden bij slachtoffers en ook professionals. De reacties van herkenning zijn ontroerend. Talloze mensen lieten me weten “het lijkt of je erbij bent geweest”.

Via het netwerk van circa 30 betrokken en gespecialiseerde coaches, therapeuten en psychologen proberen we zo veel mogelijk slachtoffers te helpen. Trainers vanuit het netwerk bieden verschillende workshops aan slachtoffers en we zijn ons ook steeds meer op professionals gaan richten. Al jaren raken veel slachtoffers verstrikt in het onbegrip van hun omgeving en de professionals die bij hun casus betrokken zijn. Daarom is het belangrijk dat de gevolgen van emotionele en psychische mishandeling meer op de kaart komen in Nederland en ook in Vlaanderen. Naast de trainingen die we geven speelt onze website voor professionals hier ook een rol in.

Tot slot proberen we ook via de media meer bekendheid en begrip voor het onderwerp te krijgen. In dit overzicht zie je het resultaat hiervan. In twee interviews deel ik waarom ik het zo belangrijk vind dat narcistische mishandeling echt begrepen wordt, ook door professionals: Als de dader je ervan weet te overtuigen dat jij de schuldige bent en Narcistische mishandeling: een miskend en ingrijpend psychotrauma, beide gepubliceerd in vakbladen.

Maar we boren ook andere kanalen aan. Ik schreef bijvoorbeeld het script voor de documentaire ‘Zij lijkt het probleem te zijn’ en was intensief betrokken bij de realisatie. De uitdaging was om professionals de signalen mee te geven waaraan ze kunnen herkennen dat er sprake is van eenzijdig machtsmisbruik binnen relaties. Veel professionals gaan bij relatieproblematiek uit van normale relaties. Terwijl relaties waarin eenzijdig psychisch en emotioneel mishandeld wordt van een totaal andere orde zijn. Uit de vele reacties van kijkers blijkt dat de aard van deze mishandeling gevoeld wordt. Het kwartje valt. En dat geeft, met al het andere werk dat in de afgelopen negen jaar verzet is, een goed gevoel.

Een dag als vandaag, waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de schadelijke gevolgen van emotionele en psychische mishandeling, doet me reflecteren op de afgelopen jaren. En het maakt me trots. Het is motiverend om samen met collega’s en enkele mensen die achter de schermen heel betrokken zijn de schouders eronder te zetten. Ik ben heel blij dat we veel mensen helpen met het terugvinden van zichzelf. Maar het doet me ook beseffen dat er nog heel veel werk te doen is. En daar blijven wij ons voor inzetten. Want vrijwel iedereen heeft het zelfgenezend vermogen in zich, vanuit de verbinding met zichzelf. Plegers van emotionele en psychische mishandeling weten die verbinding op te heffen, maar wanneer deze hersteld wordt kun je het leven weer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *