‘Je komt als slachtoffer vaak in een existentiële crisis terecht’

Veel slachtoffers van emotionele mishandeling kampen met psychiatrische problemen. Daar kunnen ze meestal weinig aan doen. Vaak zijn ze vrij letterlijk gek gemáákt. Dat zeggen we in een blog die we schreven voor Psychosenet die vandaag verschenen is. Psychosenet is een platform voor ervaringsdeskundigen en professionals die meer willen weten over stemmingsstoornissen als psychoses, angsten en depressies.

In het artikel vertelt Roos over haar jeugd: ‘Mijn moeder liet mij nooit met rust toen ik klein was. Ze manipuleerde op verschillende manieren als ik ook maar iets van een grens aan gaf. Zelfs als ik me op de wc had opgesloten om een paar minuten op mezelf te kunnen zijn, stond ze door de deur heen tegen me aan te praten. Dat ging met grote emoties gepaard, want hoe haalde ik het in mijn hoofd om me voor haar af te willen sluiten. Ik heb er nu, dertig jaar later, nog steeds last van. Het invasieve heeft me bijna gek gemaakt.’

‘Emotionele mishandeling is als koolmonoxide: onzichtbaar en giftig.’ Voor slachtoffers van emotionele mishandeling is het heel herkenbaar: altijd maar angstig zijn en op eieren moeten lopen en voortdurend leven met psychische chaos en emotionele druk. Zonder te weten waarom dat zo is.

Veel slachtoffers berichtten ons dat de optelsom van al deze ernstige ervaringen tot een crisis in hun leven heeft geleid. Sommigen hadden ernstige psychiatrische problemen en kregen er nog een probleem bij: het label dat ze gestoord waren.

Wij vinden het belangrijk dat voor slachtoffers met een dergelijke achtergrond duidelijk is waar hun problemen vandaan komen en ze zichzelf kunnen ontschuldigen. Vaak is dat een cruciale eerste stap richting herstel.

Lees hier onze blog op Psychosenet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *