10.000 stemmen van herstel

We zitten midden in de feestdagen en als kleine organisatie kijken we terug op een bewogen jaar. We hebben van ons aanbod van workshops en trainingen wegens de Covid-maatregelen noodgedwongen online versies gemaakt, die gelukkig goed werden ontvangen. We droegen bij aan een succesvolle benefietactie voor slachtoffers van psychisch geweld die het niet breed hebben. We publiceerden meer artikelen in de media en vakbladen dan ooit tevoren. We gaven lezingen, podcasts, webinars en maatwerktrainingen voor professionals en breidden ons netwerk uit.

Zelfs in de Tweede Kamer konden we onze missie naar voren brengen: emotionele en psychische mishandeling op de kaart zetten in Nederland. Een belangrijk onderdeel van herstel is het hervinden van je eigen, unieke stem. Als slachtoffer van narcistische mishandeling ben je die vaak volledig kwijtgeraakt of heb je je stem nooit mogen ontwikkelen. Dan is het mooi als je een podium vindt waar je je kan uiten. Voor menigeen vormt onze website voor slachtoffers een bron voor herstel.

Niet alleen voor de informatie die erop staat of de workshops en de boeken van Iris die hier worden aangeboden, maar ook voor de blogs die onze lezers zelf schrijven en die wij vervolgens publiceren op onze site. Vanaf de oprichting in 2013 beheert Iris de blogpagina. Juist omdat zoveel mensen hun stem kwijt raakten vinden we het heel belangrijk dat er een plek is voor al die verschillende getuigenissen. We zijn blij met de honderden blogs die we tot nu toe publiceerden. Niet alleen lezen mensen onze ervaringsdeskundige blogs veel, we krijgen vaak steunende reacties van slachtoffers hierop.

Die reacties zijn een bron van steun voor velen. Niet iedereen kan of wil reageren via het internet – de meeste mensen doen dit nooit of zelden – maar zeggen wel tegen ons of onze therapeuten en psychologen dat ze hier veel aan hebben. We bieden een plek voor allerlei soorten ervaringen. We geloven dat iedereen anders herstelt en verschillende ervaringen heeft gehad. De rode draad is vaak hetzelfde: een stem geven aan het onrecht en de ernst van psychisch geweld en bijdragen aan het opheffen van de stilte rondom dit onderwerp.

Des te mooier is het dat we nu een jubileum kunnen vieren: we hebben nu namelijk de 10.000e reactie binnen gekregen via onze site voor slachtoffers! Daar zitten nog niet eens al die reacties bij die we via onze site voor professionals en onze Facebook, LinkedIn en Twitterpagina’s hebben ontvangen. Een gedenkwaardig moment. 10.000 reacties in acht jaar tijd: dat is een feestje waard kan je zeggen. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook treurig, want de aanleiding is ernstig. Niemand zit te wachten op narcistische mishandeling. Velen van onze lezers dachten nooit dat ze ooit op onze website zouden komen om zich zo een weg te banen uit het land van duisternis.

Maar toch, wij zijn blij met alle interactie met lezers. We modereren soms best streng omdat het belangrijk is dat onze site een veilig gevoel geeft. We willen graag dat mensen zich gesteund voelen. Slachtoffers van narcistische mishandeling hebben immers al genoeg meegemaakt. Niet alleen door het gedrag van de narcist zelf, maar vaak ook door de reacties vanuit naasten of professionals. Er is immers nog veel onbegrip en gebrek aan kennis over de gevolgen van narcisme. Des te belangrijker dat er podia bestaan waar slachtoffers het gevoel krijgen dat ze niet gek zijn, zich gesteund voelen en weten dat ze niet de enige zijn.

Het schrijven en redigeren van blogs en artikelen, het modereren van de reacties; er zit veel tijd en werk in. We doen dit naast veel ander werk. We vinden het echter heel belangrijk dat het gebeurt en blijft gebeuren. Daarbij kunnen we steun goed gebruiken. Zoals sommigen al weten doen we dit werk immers zonder subsidie of bijdragen van fondsen. Wil je bijdragen aan het een stem geven aan slachtoffers die herstellen van narcistische mishandeling? Kijk dan hier en steun onze stichting.

We hopen op een nieuw jaar waarin slachtoffers hun stem mogen laten horen en waarin ze stappen mogen zetten in hun herstel. We hopen ook volgend jaar weer nauw samen te werken met gedreven ervaringsdeskundigen en professionals. We wensen jullie allemaal fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Het team van het Verdwenen Zelf:
Tako Engelfriet
Iris Koops
Mark Lindeberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *