GGZ Totaal (her)publiceert twee artikelen Verdwenen Zelf

Het E-magazine GGZ Totaal heeft een artikel van het Verdwenen Zelf dat in mei 2020 is uitgekomen, opnieuw gepubliceerd: “Emotionele en psychische mishandeling: ongekend, onbekend en onbegrepen”. Hierin betogen Tako Engelfriet en Gebi Rodenburg (onder redactie van Iris Koops) dat emotionele en psychische mishandeling vaak achterliggend is aan trauma, maar nauwelijks wordt opgemerkt door zowel de slachtoffers ervan als door de zorgverleners die hen begeleiden of behandelen.

“Emotionele en psychische mishandeling is in Nederland een onbegrepen en onbekend fenomeen. Hoewel het in elke definitie van huiselijk geweld en kindermishandeling is opgenomen, is het, in tegenstelling tot fysiek en seksueel geweld, vrijwel nergens goed uitgewerkt.”


Ook heeft GGZ Totaal een blog van ervaringsdeskundige Paula Blom, die eerder op onze website is verschenen, gepubliceerd: “Liever zie ik dat zij wordt ontschuldigd, dan zich achter ASS te moeten verschuilen.” Hierin geeft Paula aan dat haar dochter, die veel emotionele en psychische mishandeling heeft ondergaan, niet-passende diagnoses krijgt zonder dat goed gekeken wordt naar achterliggend trauma en de consequenties die dat met zich meebrengt.

“Mijn dochter herkent zich in ASS (wat begrijpelijk is want ze vertoont quasi autistisch gedrag), en kan zich erachter verschuilen. “Ik kan niet anders”, in plaats van de diepte ingaan, naar wat pijnlijk is. De betrokken GGZ-instelling ziet dat niet, onder andere omdat mijn dochter hen andere dingen laat zien en zegt, dan dat wij thuis van haar zien en ervaren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *