Vandaag in de Trouw: het Verdwenen Zelf n.a.v. boek Israel van Dorsten.

In het dagblad Trouw geven Jelmer van Nimwegen, voorzitter a.i. en ikzelf in dit artikel duiding over psychische mishandeling naar aanleiding van het boek dat Israel van Dorsten recent uitbracht. Het verhaal van Israel gaat over verschillende vormen van mishandeling aan het uiterste van het spectrum en is bijna onbevattelijk extreem. In o.a. het psychisch geweld dat vader structureel uitoefende zitten echter kenmerken die voor veel slachtoffers herkenbaar zijn. We vinden het heel belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. In relatie tot de vader van Israel zegt Iris: ‘Het gaat me niet om labels plakken of het diagnosticeren van de vader van Israel. Ik wil laten zien dat er een herkenbare systematiek zit achter het geweld dat hij gebruikte. Omdat het andere slachtoffers helpt om een rode draad te zien in wat hen is overkomen.’ De systematieken die Israels vader toepaste op zijn kinderen omschrijft Iris in het artikel. Door de heldere opsomming beoogt ze bewustwording te realiseren, zowel bij slachtoffers als bij professionals die in hun werk met deze problematiek te maken hebben. De eerste stap richting herstel begint bij het herkennen van de strategieen die de pleger inzet. De ene pleger doet dat extremer dan de ander, maar in alle gevallen is de schade voor slachtoffers groot.

Jelmer verwoordt de impact van de buitensporige vorm van mishandeling heel helder: ‘Wie langdurig bloot staat aan psychisch geweld, ontwikkelt gevoelens van waardeloosheid, een vertekend zelfbeeld en extreem aanpassingsgedrag.’

Veel respect dan ook voor de vele slachtoffers die op de brokstukken van hun jeugd een leven weten op te bouwen en met hun herstel aan de slag zijn gegaan. Onze bewondering voor wat Israel realiseert is groot. Hij inspireert velen met zijn boek en de manier waarop hij zijn aangrijpende verhaal naar buiten bracht.

Lees het artikel op de website van Trouw:

https://www.trouw.nl/cultuur-media/de-levenslessen-van-ruinerwold-zoon-israel-van-dorsten~b482b135/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *