Hoe plegers van psychisch geweld flying monkeys inzetten.

Bij emotioneel en psychisch geweld spelen bepaalde mensen in de omgeving van de pleger, bewust of onbewust, een rol in de mishandeling van het slachtoffer. Zogenoemde ‘Flying Monkeys’ zijn omstanders, bijvoorbeeld familieleden, vrienden of collega’s, die de rol op zich nemen om de pleger te helpen. Daarmee maken ze het voor slachtoffers, bewust of onbewust, nog ingewikkelder om zich los te weken uit de greep van psychisch geweld.

´Over het algemeen gebruiken mensen met een narcistische persoonlijkheid flying monkeys om slachtoffers te manipuleren om zich met hen te verzoenen, om slachtoffers onmachtig te maken, te devalueren en te degraderen, om hun verwrongen perceptie van de werkelijkheid te ondersteunen en om grenzen te overschrijden die slachtoffers misschien hebben gesteld om zichzelf te beschermen.’

Vijf dingen die flying monkeys doen:

  • Pleger ondersteunen
  • Het slachtoffer manipuleren om zich te verzoenen met de pleger
  • Zich namens de pleger verontschuldigen
  • Deelnemen aan de lastercampagne die de pleger voert tegen het slachtoffer. Een vorm van mishandeling op afstand.
  • Helpen om verbroken contacten van het slachtoffer te ontmantelen.

Voor hulpverleners is het belangrijk om deze extra dimensie van psychische mishandeling te kennen, zodat ze individuele situaties van slachtoffers beter leren ontrafelen om tot de kern van de toxische dynamiek te komen. Binnen Stichting Het Verdwenen Zelf is hierover veel kennis aanwezig, zowel via de boeken van Iris Koops (Boeken » Voor Professionals (verdwenenzelf.org)) als via onze trainingen (Training voor professionals » Voor Professionals (verdwenenzelf.org)).

Lees het hele artikel hier: How Do Narcissists Use Flying Monkeys? – Unfilteredd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *