‘Mythes maken huidig beleid huiselijk geweld ineffectief en schadelijk’

‘De gevolgen van psychisch geweld zijn zo fors omdat slachtoffers er dag in, dag uit en vaak jarenlang mee te maken hebben. Latente dreiging en actieve manipulatie en controle zijn altijd aanwezig. Slachtoffers leven daardoor in angst. Het is deze ondermijning van hun persoonlijkheid die slachtoffers sloopt, niet voor niets heet onze stichting ‘het verdwenen zelf’.

Dit zeggen wij in ons artikel dat GGZtotaal.nl gisteren plaatste. Wij schreven dit naar aanleiding van de teleurstellende conclusies uit het rapport over de strafbaarstelling van psychisch geweld. Avans hogescholen en de Open Universiteit brachten dit rapport uit op verzoek van de Tweede Kamer en de regering. De titel van ons artikel spreekt voor zich. We vinden de vooroordelen die nog altijd over huiselijk geweld bestaan zeer zorgelijk en vragen hier opnieuw aandacht voor. Het gebrek aan kennis en inzicht belemmert de bescherming en zorg voor slachtoffers.

Muriel deelt in het stuk over haar ervaringen met haar destructieve ex-partner. Muriel: ‘Toen ik wilde scheiden, ging hij helemaal los. Hij riep dingen tegen vrienden als “Ik ga haar aanmelden bij de jeugdzorg, zodat ons kind uit huis geplaatst wordt.” Hij riep ook tegen hulpverleners dat hij onze zoon in een pleeggezin wilde hebben omdat ik zogenaamd labiel en gek was.’

We krijgen als sinds onze oprichting (2013) vele van dergelijk ernstige getuigenissen binnen. Onze oproep aan de regering luidt: Stel psychisch geweld expliciet strafbaar. Het leed voor de slachtoffers en de maatschappelijke gevolgen en kosten zijn immers immens. Je kan hier het artikel in GGZ Totaal lezen. Vind je dit ook een belangrijk issue? Deel of like dan het artikel op onze social media > Facebook of LinkedIn.

Tako Engelfriet en Iris Koops

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *