Israël van Dorsten lanceert filmpje om psychisch geweld te leren herkennen

 

Vandaag lanceert Israël van Dorsten samen met zijn collega’s uit het project Stille Schade een filmpje om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van psychische mishandeling. Deze video is de eerste in een reeks van drie. Iris Koops, grondlegger van het stichting Het Verdwenen Zelf, schreef het script van de dialoog in dit filmpje.

Iris: ‘het was de uitdaging om binnen een minuut te laten zien hoe een pleger te werk gaat en hoe het slachtoffer hierdoor in verwarring en onzekerheid terecht komt. Daarbij vond ik het belangrijk de subtiliteit van deze vorm van mishandeling duidelijk. Met de achtergrondeffecten die het projectteam toevoegde wordt ook de impact op het slachtoffer duidelijk. Via de video vragen Israel en collega’s aandacht voor deze vorm van mishandeling die op het eerste oog vaak niet als mishandeling wordt herkend. Zowel niet door slachtoffers als door hulpverleners.

Wij feliciteren Israël met dit mooie resultaat en juichen het toe dat hij als ervaringsdeskundige bij uitstek zijn kennis via deze video’s wil delen om anderen te helpen. Het filmpje helpt om bewustwording te creëren over psychisch geweld. En dat is goed en hard nodig. Vooral jongeren lopen het risico om in een destructieve relatie getrokken te worden. Bekijk de video hieronder.

Sinds hun ontsnapping uit de boerderij in Ruinerwold heeft Israël bekendheid vergaard door zijn moed en doorzettingsvermogen en dat heeft hem een grote schare volgers op social media opgeleverd. Door onze krachten te bundelen bereiken we een nog grotere groep mensen, waaronder jongeren. Dat is belangrijk want er is nog een flinke slag te slaan in de bekendheid, preventie en behandeling van de gevolgen van psychische mishandeling.

Herken jij je in het filmpje? Of heb je een andere situatie meegemaakt waarin je je onveilig voelt en waar je het idee hebt dat je eigen identiteit langzaam maar zeker van je wordt afgenomen? Denk bijvoorbeeld aan een gezinsdynamiek waarin je je ongelukkig hebt gevoeld. Dan helpen we je graag verder. We hebben verschillende opties:

  • Het werkboek ‘Herstellen van narcistische mishandeling’ van Iris Koops. Dit boek gaat vooral in op de bewustwording van wat narcistische mishandeling precies inhoudt. Het woord narcisme wordt te pas en te onpas gebruikt, maar wat is narcistische mishandeling precies en vooral, hoe kun je herkennen of je hier zelf slachtoffer van geworden bent? Hoe gaat een pleger te werk en hoe kun je loskomen uit een destructief systeem? En welke eerste stappen om te herstellen kun je zetten? Dit boek kun je hier bestellen: Bestelformulier • Het Verdwenen Zelf
  • Het boek ‘Je leven in eigen hand, verder na narcistische mishandeling’ van Iris Koops is een vervolg op het werkboek en gaat vooral in op de fase na bewustwording. Dit boek gaat dieper in op wat belangrijker is in het herstel. Wat kun je allemaal doen om jezelf weer terug te vinden? Die vraag wordt o.a. beantwoord in dit boek. Deze kun je hier bestellen: Bestelformulier • Het Verdwenen Zelf
  • Workshops: wij bieden geregeld (online) workshops aan waarin steeds een aantal van onze 30 ervaren psychologen, therapeuten en coaches deelnemers aan de hand nemen in het proces van bewustwording en ze bovendien praktische handvatten bieden die deelnemers direct kunnen toepassen in de praktijk. Een overzicht van de workshops vind je hier: Workshops • Het Verdwenen Zelf
  • Workshop voor jongeren: In oktober en november lanceren wij zowel een online training als een live workshop die specifiek bedoeld is voor jongeren. Ben je hierin geïnteresseerd? Stuur dan een mail aan secretariaat@verdwenenzelf.org en dan houden we je op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *