In het juiste perspectief

Zelfs tien jaar intensieve schematherapie brachten me niet wat de twee boeken van Iris wel konden, een ontsnapping uit het narcistische doolhof van zelfhaat en zelfondermijning. Zonder deze boeken was ik nooit gekomen waar ik nu sta. Wie denkt met een beetje “Googlen” hetzelfde te kunnen bereiken doet zichzelf zwaar tekort. De weg naar herstel van psychische mishandeling is geen gemakkelijke, maar zonder de juiste kennis wordt het een onneembare vesting. Deze boeken zijn het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven. It’s a gift that keeps on giving.

Nathalie

Regelmatig krijgen we positieve reacties op de boeken van Iris Koops binnen van ervaringsdeskundigen. Ook veel therapeuten, coaches en psychologen werken met de boeken in de begeleiding van slachtoffers van psychisch en emotioneel geweld. Iris is expert op dit gebied, auteur en de oprichter van het Verdwenen Zelf.

Lezers zeggen tegen ons dat haar boeken letterlijk levensveranderend zijn. Het biedt hen de sleutel om zich te ontworstelen aan een destructieve jeugd, relatie, of werkomgeving en te starten met hun herstel.

Lezers geven de beste indruk van een boek. Daarom hebben we hieronder enkele reacties van lezers op een rijtje gezet:

Zonder jouw boeken en de workshops en de therapeut van het netwerk zou ik nooit geweest zijn waar ik nu ben. Dat ik weer kan leven i.p.v. overleven. Omdat ik nu de dingen veel beter snap en weet hoe ik er mee moet omgaan. Dit alles heeft mijn leven drastisch veranderd en daar ben ik je zo ontzettend dankbaar voor.

Astrid

Ik heb jaren geleden enorm veel troost en (h)erkenning gehaald uit de beide boeken van Iris en ik neem ze nog geregeld ter hand. Ze geven mij een stukje troost, een soort van arm om mijn schouder, iemand – ook al ken ik Iris niet – die me gelooft.

Camille

N.a.v. de podcast “Held in eigen verhaal” vooral onder de jongeren maar ook midden dertigers en oudere, krijg ik veel berichten van (h)erkenning en dat er veel raakvlakken met mijn verhaal zijn. Veel mensen zijn ook slachtoffer geweest van MbP of van kindermishandeling. Zij geven aan dat het erg overeenkomt met narcistische mishandeling. Deze vraag kreeg ik ook tijdens het interview en dat onderstreepte ik tijdens het gesprek. Ik heb een aanbeveling gedaan voor de boeken van Iris Koops. Zelf heb ik hier zoveel aan gehad en nog altijd. Wat een (h)erkenning! Het is natuurlijk een heftig en herkenbare vorm van mishandeling maar zelf vind ik deze boeken echt zo toegankelijk, geven inzichten en ook (h)erkenning.

Nina Blom (auteur en spreker)

De boeken van Iris waren een enorme eyeopener voor me! Ik kon hierdoor de puzzelstukjes op z’n plek leggen over mijn narcistische vader. Ik gebruik de boeken nog steeds om stukjes terug te lezen als ik het overzicht even kwijt ben. Dit helpt me om alles weer in het juiste perspectief te zien, en dat is heel belangrijk als je te maken hebt gehad met narcistische mishandeling.

Leonie

Dankjewel voor dit levensveranderende boek. Al het werk dat je hebt moeten verzetten om de mechanismen te achterhalen en toe te passen om uit de cirkel te komen. Diep respect. En dat je het wilde delen. Eeuwig dankbaar…

Anoniem

Het werkboek is weergaloos en ongelooflijk waardevol, verhelderend en steunend voor mijn herstelproces. Het voelt eindelijk alsof ik al het gebeurde echt begrijp, het perspectief van waaruit Iris het schreef lijkt een blauwdruk van mijn eigen leven. Als ik erdoor ben, zal ik waarschijnlijk het andere boek ook bestellen.

Peter

3 gedachten aan “In het juiste perspectief”

 1. Als traumatherapeut/psycholoog van het landelijke netwerk van Het Verdwenen Zelf zou ik niet zonder de boeken van Iris Koops kunnen werken.

  Het versnelt het proces enorm en het helpt overduidelijk te ontwarren uit het web en de verstrikking waar iemand al vaak jarenlang in gevangen zit. Als daarbovenop nog een DSM-diagnose (of meerdere) is (zijn) gesteld binnen de vaak jarenlange hulpverleningsgeschiedenis, is de cirkel van diepe negatieve overtuigingen (dat er iets mis zou zijn met de cliënt) compleet.

  De boeken zijn voor mij en mijn cliënten een onmisbaar element in het kader van de juiste en sterk onderbouwde kennis over emotioneel, psychisch geweld, coërcive control, de meestal ernstige traumatiserende gevolgen voor het (vroegkinderlijke) slachtoffer.

  De ont-schuldigende werking van de boeken is van onmisbaar en van onschatbare waarde!

  Ps zie ook de recente blog van Martha en mij over dit onderwerp na verschijnen van het artikel in het vaktijdschrift GGZ: https://professionals.verdwenenzelf.org/2022/er-ging-een-wereld-voor-mij-open/

 2. De boeken van Iris hebben letterlijk mijn leven gered. Ook heeft zij dusdanig diepgaand en wetenschappelijk onderzoek verricht en gecombineerd met haar ervaringsdeskundigheid waardoor de inhoud van haar boeken extra krachtig en compleet zijn. Voor mij is de uitleg over de NP stoornis en ook de uitwerking ervan zón [h]erkenning van wat mij gebeurde in mijn jeugd en later ook in mijn relaties dat haar boeken voor mij de anker zijn. Deze kennis gebruik ik ook in mijn werk als HR coach.

 3. De boeken van Iris Koops zijn een must voor elke coach, therapeut, psycholoog, hulpverlener, en ook voor veel van onze cliënten. Zonder kennis van narcistische mishandeling kun je vastlopen of jarenlang op een verkeerd spoor zitten in een behandeling. In bepaalde beroepen, zoals relatietherapeut, advocaat, mediator, rechter of jeugdbeschermer kun je zonder deze kennis in valkuilen terecht komen die ertoe kunnen leiden dat je onderdeel wordt van het manipulatieve spel. Met wetenschappelijk onderbouwde kennis helpen de boeken de symptomen van deze vorm van mishandeling te gaan zien en begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *