Publicatie: ‘Uit het land van de duisternis’

“Plegers trekken slachtoffers langzaam maar zeker steeds dieper in een web van manipulatie, chaos en mishandeling. Stap voor stap vervagen grenzen, waardoor cliënten niet of pas laat doorhebben dat er mishandeling plaatsvindt.”

Dat schrijven Iris Koops en Tako Engelfriet in het artikel ‘Uit het land van de duisternis’. De gevolgen van psychische mishandeling: signaleren en behandelen dat net verschenen is in het vakblad Participatie en Herstel.

Cliënten kunnen, als ze de juiste hulp krijgen, zichzelf met gerichte therapie en psycho-educatie bevrijden uit het web van een destructieve relatie of jeugd. Essentieel hierbij is dat professionals deze vorm van mishandeling herkennen. In het artikel staan werkzame elementen voor herkenning en behandeling.

“Cliënten duiden de oorzaak van hun klachten vaak in termen van omstandigheden als een burn-out, scheiding of verhuizing en vaak ook aan een door hen ervaren ‘zwakte’ in hun eigen persoonlijkheid. Ze zien vaak niet of nauwelijks het verband tussen hun klachten en de psychische mishandeling van een ouder of partner die eraan ten grondslag liggen. Bij doorvragen kan echter een patroon van aanhoudend grensoverschrijdend gedrag van een pleger zichtbaar worden.”

Het artikel is gericht op professionals in zorg en welzijn en is hier te downloaden tegen een geringe vergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *