Nieuw: online training voor slachtoffers ‘Uit het doolhof van narcistische mishandeling’

Het Verdwenen Zelf biedt al jaren workshops voor slachtoffers van emotionele en psychische mishandeling, gericht op de gevolgen van narcisme. Door psycho-educatie, oefeningen en lotgenotencontact verwerven ze kennis en doen ze vaardigheden op die hen ondersteunen in herstel. Het geeft hen het gevoel van ‘Ik ben niet de enige’ en ‘Het ligt niet aan mij’. Slachtoffers geven al jaren een hoge waardering voor deze workshops.

Het is een rare tijd, deze corona-tijd waarbinnen we nu vanwege de lockdown weinig kunnen. Zeker voor mensen die net ontdekt hebben slachtoffer te zijn van emotionele mishandeling kan dit het gevoel van isolement versterken. Mede daarom bieden wij nu ook een online training aan. Vanuit de eigen woning, achter hun PC of laptop, kunnen slachtoffers een training volgen die hen laat zien hoe ze zich meer blijvend kunnen ontworstelen uit het ‘land van de duisternis’.

Zolang slachtoffers nog in de greep zitten van emotionele mishandeling, blijven ze immers op zoek naar antwoorden en oplossingen binnen zichzelf, terwijl daar het antwoord niet ligt. Het is dan belangrijk dat ze meer grip krijgen op de eigen situatie. En inzicht krijgen in de hulpbronnen die ze hierin kunnen ondersteunen. Als cliënten daarin interesse hebben, dan kunnen ze nu onze nieuwe online training volgen. De kennis die geboden wordt is ter zake en goed onderbouwd. Professionele, ervaren trainers begeleiden de deelnemers. We houden de groep deelnemers klein, zodat er geborgenheid is en ruimte voor vragen.

Meer weten of wil je cliënten naar ons aanbod verwijzen? Kijk dan hier voor meer informatie en een link naar het inschrijfformulier.

NB: de training is bedoeld voor cliënten die aan het begin staan van hun herstel.

6 gedachten aan “Nieuw: online training voor slachtoffers ‘Uit het doolhof van narcistische mishandeling’”

 1. Heel fijn, ik ga mijn cliënten hiervan op de hoogte brengen. Ik heb al vaker vragen gekregen om een online versie van de workshop over emotionele mishandeling dus dit is goed nieuws.

 2. Ook ik ben hier heel positief over. Er is inmiddels ontzettend veel over narcisme te lezen op het internet en de kwaliteit hiervan is niet altijd groot. Regelmatig moet ik in een sessie weer helderheid en houvast bieden als een cliënt iets gelezen heeft wat hem/haar verwart en weer in twijfel vastzet. Op zich heel belangrijk dat het onderwerp narcisme steeds bekender wordt, maar de wildgroei aan informatie heeft een keerzijde. Narcistisch misbruik is een complex onderwerp (zoals jullie zelf ook aangeven) en ik erger me soms aan de kortzichtige of misleidende adviezen op het web van mensen die zichzelf al snel ‘expert’ noemen.
  Een weloverwogen en goed onderbouwde training, gegeven door professionals en toegankelijk in deze periode is waardevol. Ik ga mijn cliënten hier zeker op wijzen.

  1. Fijn dat je dat zegt Mariska, want het is inderdaad zo dat er op dit vlak helaas veel niet-onderbouwde of eenzijdige informatie te vinden is. Ik kom nog regelmatig ’tips’ tegen als ‘een narcist moet je vleien’ of ‘gewoon je grenzen aangeven’ waardoor cliënten eerder dieper in de put komen dan eruit kunnen klimmen. We geloven daarnaast ook echt in het toetsen van trainers en therapeuten op de benodigde kennis, opleiding en ervaring, omdat emotionele mishandeling vaak diepe sporen achterlaat bij slachtoffers.

   1. Het spel wordt pas inzichtelijk als je de ‘scheefte’ kunt herkennen en deze kunt afzetten tegen wat doorgaans als ‘normaal’ gedrag wordt bestempeld. Dit is een intensief proces. Vanuit het controlerend principe van de verstorende ouder met narcistische of psychopathische stoornis valt er veel op zijn plek. Het doel is ‘bezit terugclaimen’ om het ego te voeden, de afvallige afstraffen door ‘controle’ via sabotage met welk middel de meeste waarde voor de afvallige heeft.

    Fijn en goed dat deze site bestaat!
    Ik hoop dat jullie kennis zsm op de juiste plaatsen terecht komt.

    1. Dank Lena, en inderdaad, het afzetten van de bril van wat ‘normale’ relaties inhouden is een belangrijk element. In de boeken van Iris bijvoorbeeld staan hier veel voorbeelden van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *