Aanstaande woensdag: première film intiem geweld!

Komende woensdag wordt de educatieve film over intiem geweld en dwingende controle vertoond, met een interessant première programma. Via deze link vind je meer informatie over het programma en de film.

Een belangrijk project waar Iris Koops het afgelopen jaar nauw betrokken bij is geweest (zij schreef o.a. het script en heeft in de opzet, inhoud en uitvoering nauw samengewerkt met de documentairemaakster), enkele leden uit ons netwerk in mindere of meerdere vorm hebben bijgedragen en waar ikzelf qua communicatie en promotie veel aan heb gedaan. En over een paar dagen kun je het resultaat bekijken!

Via deze link kun je de livestream direct bekijken (je hoeft je niet van te voren aan te melden):
https://dezwijger.nl/private/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn/.

Misschien ben je woensdag aanstaande niet in de gelegenheid om te kijken. De première en film zijn later te zien via onze site: https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/

Enkele reacties van kijkers

Jeugdbeschermer Loes:

Het leek me nogal een uitdaging om binnen de tijdspanne van een uur over te brengen hoe emotionele en psychische terreur in elkaar zit, omdat het veel moeilijker te verbeelden is dan bijvoorbeeld fysiek geweld. En dan ook nog eens over zien te brengen wat er mis gaat in de hulpverlening, hoe het slachtoffer door kan krijgen in welk web ze is gezogen en professionals handreikingen geven wat ze kunnen doen. Maar dit is wonderwel gelukt.

Om eerlijk te zijn zag ik best tegen het kijken op, omdat er zoveel misgaat in dit veld en ik bang was om murw en lamgeslagen achter te blijven. Als jeugdbeschermer heb ik wekelijks met deze problematiek te maken. En ik weet hoeveel er mis gaat (al doorzien veel collega’s het niet en voel ik me soms een roepende in de woestijn). Maar deze film inspireert me en ik ben dolblij dat ik mijn collega’s het proces nu kan laten zien zonder in woorden uit te hoeven leggen wat er misgaat en waarom. Vaak kon ik er geen woorden voor vinden en dit maakte me nog meer gefrustreerd. De deskundigen in de film verwoorden het precies goed. Ook de speelfilmscenes zijn indringend. We gaan met het hele team kijken en ik ben erg benieuwd naar de reactie van de anderen (ik ben de enige van ons team die de film al gezien heeft).

Ervaringsdeskundige Annemarie:

Deze film is zeker zeer helpend voor de doelgroep in het professionele werk. Hopelijk worden de toekomstige cliënten beter en sneller geholpen.

Therapeute Marianne:

Een boeiende en leerzame film voor het brede veld dat hiermee te maken heeft. Aanrader!

Mediator Peter:

Wat een sterke film, alles zit erin en alles wordt benoemd om de professional kennis te laten maken met het doorzien van deze dynamiek. Alles doet er toe in deze film en de commentaren van de diverse deskundigen zijn geweldig, spot on.

Therapeute Paula:

Heel zorgvuldig en met een duidelijke belangrijke boodschap wordt dit thema in beeld gebracht. Gewoon zoals het is, juist in de echtheid en waarachtigheid is de documentaire sterk. Heel knap hoe in het begin meteen de beklemming voelbaar is en hoe je door de documentaire geleid wordt naar een steeds lichter stuk.

Ervaringsdeskundige Leny:

Ik heb de film bekeken en het ontroerde mij hoe goed het is neergezet. Het raakt echt de kern waar het om gaat. Het wordt in de film ook heel duidelijk gemaakt, waar het mis in de therapie kan gaan en er worden goede handvatten gegeven.

Aandacht van organisaties

Op diverse websites, op het intranet, Linkedpagina’s, Facebookpagina’s en andere social media van verschillende organisaties wordt melding gemaakt van de film en première. Dit is belangrijk, want het doel is zoveel mogelijk professionals uit verschillende beroepsgroepen met deze film te bereiken. Een greep uit de vermeldingen:

Slachtofferwijzer:
https://slachtofferwijzer.nl/agenda/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn/

Regionale aanpak kindermishandeling Brabant:
https://regionaleaanpakkindermishandeling.nl/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn-film-over-intiem-geweld/

Sociaal Werk Nederland:
https://www.sociaalwerknederland.nl/thema/peuterwerk-kinderopvang/nieuws/9323-premiere-een-documentaire-over-het-herkennen-van-intiem-geweld

De beroepsvereniging van GZ psychologen:
https://www.nvgzp.nl/evenement/zij-lijkt-het-probleem-te-zijn-een-documentaire-over-het-herkennen-van-intiem-geweld/

2 gedachten aan “Aanstaande woensdag: première film intiem geweld!”

  1. Dank je voor deze film. Als erkend bemiddelaar enerzijds, werkend binnen jeugdzorg anderszins en als ervaringsdeskundige wil ik bijdragen aan de uitrol van deze problematiek ( vooral dan in België). Er is nog veel werk aan de winkel en ik herken als geen ander tegen welke obstakels en vooral onveiligheid ik ben aangelopen . Ik heb zelf heel bewuste keuzes gemaakt om eigen veiligheid en die van ‘ons’ kind af te wegen tav voordelen om zelf weer een toekomst te kunnen opbouwen (klink wat onduidelijk maar licht dat graag toe indien daar nood aan zou zijn).

  2. Wat fijn dat nu ook de première van de documentaire nog terug te zien is. In de nabespreking worden in een forum van deskundige professionals nog belangrijke onderwerpen en toevoegingen aangestipt. Een toegevoegde waarde om deze alsnog te kijken, als de documentaire je aanspreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *