Veel plegers van dwingende controle hebben -trekken van- narcisme. Dwingende controle is een complexe vorm van mishandeling die diepe sporen nalaat en waar veel misinformatie over rond gaat. Het Verdwenen Zelf streeft sinds de oprichting tien jaar geleden naar het bieden van heldere informatie, juist omdat slachtoffers vaak al zo verward zijn geraakt door het ondergaan van vele vormen van manipulatie (zoals gaslighting) binnen hun relatie. Zij zien zichzelf als de oorzaak van het probleem en helaas wordt dit beeld in de hulpverlening soms versterkt.

Narcisme is een modewoord geworden wat te pas en te onpas gebruikt wordt. Dit maakt dat slachtoffers die getuigen over daadwerkelijke narcistische mishandeling vaak niet gehoord worden.

Door het bieden van uitgebreide informatie hoe dit type mishandeling zich voltrekt kan een slachtoffer zelf vaststellen in welk web hij of zij getrokken is. Een goed geïnformeerde hulpverlener kan hierbij een groot verschil maken. Slachtoffers van deze vorm van mishandeling begrijpen vaak niet hoe het komt dat het slecht met ze gaat. Ze zijn wantrouwig, het geloof in zichzelf en hun omgeving verloren en vaak compleet uitgeput. Vaak hebben zij er al een lange zoektocht op zitten, wat er toch ‘mis’ met hen is.

Expert Iris Koops schreef daarom het stuk ‘de 6 gevaarlijkste misverstanden over narcisme’ voor slachtoffers om hen houvast te bieden in het bijna ondoordringbare woud van (mis)informatie over deze schadelijke vorm van mishandeling. Ook voor hulpverleners is deze blog bijzonder nuttig omdat het op een gestructureerde manier inzicht geeft in  veelvoorkomende misverstanden. Als de uitingsvormen van dwingende controle als losse elementen worden beschouwd en het onderlinge patroon niet wordt vastgesteld, kan er veel over het hoofd gezien worden en geïnterpreteerd worden als onschuldig gedrag. In werkelijkheid zijn het echter juist rode vlaggen die helpen duiden waar het slachtoffer mee te maken heeft en hulpverleners in staat stelt om vervolgens de juiste hulp te bieden.

Mocht je behoefte hebben aan meer verdiepende informatie dan verwijzen we je graag naar de boeken van Iris Koops (Boeken » Voor Professionals (verdwenenzelf.org))