‘Stille schade is vaak de grootste schade’

Een hartverwarmend initiatief!

Israël van Dorsten, een van de kinderen van Ruinerwold, is samen met studenten van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie een Instagrampagina gestart om de gevolgen van psychische mishandeling bekend te krijgen bij jongeren.

Dit is een gezamenlijk project met onze stichting, zodat jongeren die zich herkennen verdiepende informatie of ondersteuning via onze site kunnen krijgen. Mooi dat Israël, die zoals jullie weten ernstige psychische en andere vormen van mishandeling meemaakte, zo met ons samenwerkt voor dit goede doel.

Eerder gaf ik samen met Israël een webinar voor studenten van de Faculteit sociale wetenschappen van de Universiteit van Utrecht en ook zaten we samen in een uitzending van De Publieke Tribune op NPO Radio 1 over psychisch geweld.

Het is, ook qua preventie, belangrijk dat jongeren beter bereikt worden. Psychisch geweld komt veel voor en juist ook onder jongeren. Jongeren vormen volgens het CBS een risicogroep voor psychisch geweld: liefst tien procent van de 16 tot 24 jarigen maakte het bijvoorbeeld mee in 2020.

Het probleem is dat psychisch geweld nogal onderbelicht is in de samenleving. Israël zegt daarover: “Er was bijvoorbeeld wel veel aandacht voor het fysieke en seksuele geweld in ons gezin, maar veel minder voor de emotionele en psychische mishandeling.”

Jongeren moeten vaak nog leren over wat normaal is in relaties en lopen zo eerder het risico in een destructieve relatie terecht te komen. Weinig informatie over psychisch geweld is echter specifiek op jongeren gericht.

Israël: “Er heerst echt nog veel onbegrip over wat psychisch geweld is, dat is me de afgelopen tijd wel duidelijk geworden.” Hoog tijd dus dat jongeren op een manier die hen aanspreekt voorlichting en ondersteuning kunnen krijgen over wat psychisch geweld inhoudt.

Op de Instagrampagina met de treffende titel ‘Stille Schade’ delen Israël en de studenten quotes, links, plaatjes en op termijn korte filmpjes over psychisch geweld. Ze verwijzen door naar Stichting het Verdwenen Zelf voor concrete ondersteuning bij problemen. Dit is belangrijk, omdat als jongeren zich herkennen in de signalen er een plek moet zijn waar ze hulp kunnen krijgen. Het is geweldig dat Israël dit samen met deze studenten doet en hiermee ons als stichting steunt.

Israël: “Ik wil me graag inzetten om jongeren de kans te geven er meer over psychisch geweld te leren, zodat ze beter zijn toegerust op wat kan komen.”

Zit je op Instagram? Volg dan ‘Stille Schade’ of deel het met jongeren (en ouderen) die mogelijk interesse hebben:

https://www.instagram.com/stilleschade/

Ze willen voor Stille Schade ook twee korte filmpjes maken, om zo jongeren nog beter te bereiken. Israël en zijn collega’s hebben echter nog geld nodig voor camera’s, locatiehuur, attributen etc. Wil je hen helpen en financieel bijdragen aan dit project? Kijk dan hier en doe een donatie: https://www.gofundme.com/f/stille-schade. Of bekijk hun campagnefilmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=wCMiT2BZYls

Eén gedachte over “‘Stille schade is vaak de grootste schade’”

  1. Goedenavond, een mooiere, betere verwoording zou ik niet kunnen bedenken lieve Israël.
    ik ben 65 jaar en ik ervaar meer schade inderdaad van de communicatie tussen en vanuit mijn ouders dan van de fysieke mishandelingen. Beter kunnen jullie het niet duiden.
    Nu alleen nog begrip van de mensen om me heen voor mijn steeds terugkerende Depressies, waarv.ik schaamte voel.
    immers ik heb te veel nu om dankbaar voor te zijn.
    monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *