Psychisch geweld nauwelijks gezien in de jeugdzorg

De jeugdzorg komt de laatste tijd vrijwel dagelijks negatief in het nieuws, maar gaat vooral over randvoorwaarden: wachtlijsten, financiën, wetgeving en werkdruk. “De inhoud van het werk staat echter, ten onrechte, nauwelijks ter discussie.”

Huiselijk geweld, vaak eenzijdig psychisch geweld, komt nauwelijks naar aan bod in het jeugdzorgdebat en dat is wel nodig. Dat zeggen wij in een opinieartikel in de Joop dat vandaag gepubliceerd is.

“Plegers achtervolgen hun ex jarenlang met rechtszaken, denigreren, bedreigen en intimideren hun ex-partner en kind, vallen hen continu lastig, veroorzaken ouderverstoting of saboteren gezamenlijke trajecten.”

“Vaak blijven slachtoffers uitgeput en berooid achter na een destructieve relatie en jaren van procedures en trajecten, met of zonder omgang met hun vaak getraumatiseerde kind. Voor deze ouders en kinderen bestaat nauwelijks hulp.”

In het artikel gaan we in op de ervaringen van Anne, wiens ex-partner haar tijdens de relatie mishandelde en daar via het familierecht en de jeugdzorg mee doorging. Instanties weten vaak niet hoe ze daarmee om moeten gaan.

“Recent verlengde de rechter opnieuw de ondertoezichtstelling opdat ‘vader en dochter een betere band krijgen’. De jeugdzorginstelling vond het daarnaast niet nodig om het huiselijk gewelddossier aan de rechter voor te leggen. Anne’s wanhopige, door feiten onderbouwde tegenwerpingen doen ze af als de onverwerkte emoties van een vechtscheidende ouder.”

Lees hier ons artikel in de Joop. Het is belangrijk, dat als je onze boodschap steunt, dit artikel of onze blog hierover te delen op social media.

Regelmatig publiceren wij over deze problematiek in de media. Kijk hier om onze artikelen hierover na te lezen.

Eén gedachte over “Psychisch geweld nauwelijks gezien in de jeugdzorg”

  1. Mijn kinderen moeten naar het omgangshuis in Zoetermeer, het wilmahuis. Dit heeft de jeugdbeschermer opgelegd. Bij het intakegesprek had ik er al geen goed gevoel bij. De 2e keer wilde de kinderen niet de auto uit komen, de medewerker begon tegen ze te snauwen en aan de kleding te trekken. Ik heb haar weggestuurd, dit gemeld bij de jeugdbeschermer en dat ik een klacht ging indienen. Wilmahuis verteld wat anders, dus moesten we er nog een keer heen. Bij die keer pakte ze de kinderen heel hard beet, zodat ze onder de blauwe plekken zaten. Heb gelijk de jeugdbeschermer gebeld. Haar reactie, oh dus jullie hebben een escalatie meegemaakt. We bellen hier volgende week over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *