Had ik het maar eerder geweten – hulp bij emotionele mishandeling

“Hij heeft af en toe best even goede hulp gekregen, maar vooruitgang, nee. Het leek nooit echt goed met hem te gaan, welke therapie hij ook deed.”

In een vandaag verschenen blog op Psychosenet beschrijven Iris Koops en Tako Engelfriet de case van Marco, die flink leed onder zijn depressies, suïcidale gedachten en angsten. Het duurde lange tijd voor er duidelijk werd dat deze klachten een duidelijke oorzaak hadden.

Doorvragen op mishandeling en goede traumazorg is in de hulpverlening helaas nog schaars. Wij maken ons daar zorgen over, ook omdat wij al vele signalen hierover hebben binnen gekregen.

Opmerkelijk aan Marco’s verhaal, en de vele getuigenissen die wij sinds 2013 hebben ontvangen, is dat vrijwel niemand in de hulpverlening hem werkelijk bevroeg naar zijn verleden.

Voor hem en vele anderen kwam de ommekeer pas toen hij via onze site meer leerde over de impact en specifieke gevolgen van emotionele mishandeling en wat complex trauma in kan houden.

“Voor Marco vielen langzaam de puzzelstukjes op hun plek. Het was pijnlijk om te erkennen dat zijn ouders hem doelgericht kleineerden zonder enige reden. Zijn jeugd was een spiegelpaleis zonder uitgang: verwarrend, eenzaam en onveilig.

Hij was niet alleen veel tekort gekomen, er was hem iets aangedaan”.

Lees hier de blog die we hierover publiceerden op Psychosenet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *