Ik realiseer me nu dat het niet aan mij lag….

1 op de 10 jongeren en jongvolwassenen wordt slachtoffer van psychisch geweld. De negatieve impact op de (sociale) ontwikkeling van deze jonge doelgroep is gigantisch. Daarom ontwikkelden wij een training die hen inzichten en handvaten biedt om de mishandeling te leren herkennen en zich uit de greep van de destructieve relatie te bevrijden. Dinsdag 22 november vond de eerste online editie plaats.

De deelnemers (tussen de 15 en 23 jaar) bleken al best wat van het onderwerp af te weten. Zo konden ze heel gerichte vragen stellen via de chat. De groep deed actief mee en er was veel interactie. Het was bovendien mooi om te ontdekken dat er veel nieuwe inzichten ontstonden.

Trainsters Sonja Lucardie en Sonja van Stuijvenberg vonden het leuk om de training te geven. ‘Het is mooi om een positieve bijdrage te leveren aan het toekomstperspectief van de jonge deelnemers. Wij zijn ervan overtuigd dat ze we hen veel belangrijke handvaten hebben kunnen meegeven en dat we hen hebben laten zien dat er hoop is. Dat het mogelijk is om weer de baas over je eigen leven te worden.’

De training heeft het begrip psychisch geweld bovendien tastbaarder gemaakt voor de deelnemers. De herkenning is het startschot voor het herstel. Een van de deelnemers gaf aan: ‘het gaat niet zozeer om dat er iets extreems moet gebeuren om het mishandeling te noemen, maar de intensiteit ervan. Als het ’te’ wordt. Deze training heeft me nog meer de ogen geopend’. Bijvoorbeeld; als je vriendin elke dag een paar appjes stuurt dan is dat best lief. Maar als ze er elk uur 10 stuurt, met vragen als ‘mis je me’, ‘waar ben je!’, ‘ik kan niet zonder je’, ‘je bent weer te laat!’, dan wordt het best beklemmend. Een afwisseling van liefdesverklaringen en dreigementen. Dat is dus niet leuk meer en dan mag je jezelf de vraag stellen of deze relatie goed voor je is.

Na afloop hebben alle deelnemers een evaluatie ingevuld en de training werd een aantal keer beoordeeld met een 10! Het gemiddelde waarderingscijfer komt uit op een 9,5.

Wij zijn enorm trots op de deelnemers, omdat ze met de deelname aan de training een eerste stap hebben gezet richting het terugpakken van de regie over hun leven. Daarnaast zijn we blij dat wij de stap hebben genomen om een training op maat voor deze doelgroep te ontwikkelen. Door aan te sluiten bij hun belevingswereld kwam de informatie die we hen wilden meegeven echt aan en werden ze geactiveerd om zelf aan de slag te gaan met hun herstel.

De volgende editie van de online workshop staat gepland voor dinsdag 21 februari 2023 om 19.30 uur. Inschrijven is vanaf nu mogelijk via: https://verdwenenzelf.org/jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *