‘Ik liep al snel op eieren’

“Ze ogen vriendelijk en charmant, maar als een spin kapselen ze het slachtoffer in hun web. De dwingende controle wordt sluipenderwijs opgevoerd, en overkomt zowel mannen als vrouwen.” Dit vertel ik in een vandaag verschenen artikel op de website van Human. Mooi dat ik een bijdrage kon leveren aan dit stuk en ook de noodzaak van strafbaarstelling aankaart.

Erg bijzonder dat redacteur Sasha die dit stuk schreef en mij uitgebreid interviewde, zelf in haar stuk op persoonlijke wijze haar ervaring met psychisch geweld deelt. Haar ex voerde de controle en dwang ver op. Sasha: “Waar ik eerst rozenblaadjes onder mijn voeten voelde, liep ik nu op eieren.”

Naast het patroon dat veel plegers volgen ga ik ook in op het onbegrip binnen de hulpverlening en welke gevolgen dit heeft. “Veel professionals zien psychisch geweld als een uit de hand gelopen relatieprobleem. Het ontbreekt hen vaak aan expertise, waardoor de pleger onbedoeld gefaciliteerd wordt om het geweld enkel voort te zetten.”

Sasha maakte er een sterk artikel van, goed onderbouwd en ook andere partijen, als de politie en Veilig Thuis komen aan bod in dit boeiende artikel.

Er is immers te weinig concrete hulp en bescherming voor slachtoffers en dat kan en moet anders. Daarom ga ik in op het belang van strafbaarstelling. “We moeten een voorbeeld nemen aan Engeland, waar in 2015 specifieke wetgeving tegen coercive control (dwingende controle) is ingevoerd. Het aantal aangiften en arrestaties is meer dan verdubbeld. Steeds meer landen voeren de laatste jaren wetgeving in tegen dwingende controle.”

Vind je het belangrijk dat dit onderwerp bekender wordt, deel dan dit artikel! Het kan een gedegen kennismaking vormen met dwingende controle en de gevolgen ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *