Engeland: meer aandacht en aangiftes emotioneel en psychisch huiselijk geweld

Het aantal aangiftes van emotionele en psychische mishandeling (‘coercive control’) is afgelopen jaar in Engeland maar liefst verdubbeld, zo blijkt uit dit artikel in de Engelse krant The Telegraph. Dat komt door de invoering van wetgeving tegen coercive control en de toenemende professionele aandacht hiervoor. Hulporganisaties in Engeland spreken van een “epidemie” van meldingen nu er steeds meer openheid over huiselijk geweld en kindermishandeling komt. Wetgeving helpt dus om het grote dark number van huiselijk geweld zaken die niet gemeld worden sterk naar beneden te krijgen. Uit de ervaring van Engeland blijkt dus ook dat specifieke wetgeving op dit terrein effectief is.

Ook betere voorlichting is echter belangrijk. De boodschap “Do not suffer in silence” is een mooi voorbeeld van hoe de overheid ook huiselijk geweld onder de aandacht kan brengen, in dit geval door een campagne van een regionaal politiedistrict in Engeland. Niet alleen door te benadrukken dat bij huiselijk geweld niet per se fysiek en seksueel geweld centraal staat, maar juist ook door aan te geven dat het uitoefenen van controle, de zucht naar macht, het isoleren van slachtoffers en ook financiële dwang vaak een rol spelen. Deze boodschap staat in Engeland steeds centraler sinds de invoering in 2015 van wetgeving die emotionele en psychische mishandeling expliciet strafbaar stelt.

De regering staat in Engeland staat echter ook onder druk om de pathologie van daders beter in de wetgeving onder te brengen, volgens dit artikel in de Daily Express. Specifiek zien campagnevoerders, bestuurders en leden van het Engelse parlement dat (trekken van) een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaker bij daders voorkomen. Deze stoornis is, zo blijkt ook uit onderzoek, een grote risicofactor voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Kennis over deze stoornis is nodig om de eerste tekenen van destructief en mishandelend gedrag te kunnen zien. Waarschijnlijk wordt dit meegenomen in nieuwe wetgeving die de Engelse regering nu aan het voorbereiden is. Nu Nederland nog.

Eén gedachte over “Engeland: meer aandacht en aangiftes emotioneel en psychisch huiselijk geweld”

  1. Eindelijk komt er aandacht voor deze ernstige stoornis dat zoveel psychisch leed aanricht in de opvoeding, bij huiselijk geweld en tijdens (vecht)echtscheiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *